Lindies låt tävlar i "Svenska kyrkans melodifestival"

Nyhet Publicerad Ändrad

Lindie Boströms bidrag är först ut på scenen när Svenska kyrkans egen melodifestival avgörs i Västerås fredagen den 2 juni. Tävlingen går att se på webben och alla som vill kan påverka slutresultatet genom att sms-rösta.

Länk till webb-TV-sändningen, start kl 20.00

Fredagen den 2 juni arrangeras i Västerås en slags melodifestival i Svenska kyrkans regi. En av de tävlande låtarna har skrivits av Lindie Boström, som jobbar i Ungdomsteamet i Lundby församling. Hennes låt ”Så ett frö” är ett av tio tävlande bidrag i finalen.

– Det känns jättekul, det känns ärofullt. Det var ganska många låtar som skickades in, så jag är glad att just min låt valdes ut, säger Lindie.

Alla var välkomna att skicka in bidrag, proffs såväl som amatörer. Cirka 115 bidrag konkurrerade om de tio finalplatserna.

Lindie har skrivit både text och musik till ”Så ett frö”. Låten skapades från början till en konfirmationskampanj i Göteborg och den ligger sedan länge på Spotify, men eftersom den inte har getts ut av något skivbolag får den lov att tävla. Reglerna kring detta är alltså mildare än i den vanliga melodifestivalen.

Mångfald är ett av låtens teman

Tävlingen kan ses på webben fredag kväll med start kl 20.00. På scenen i Västerås kommer Lindies syster Mimmie Carlström att framföra låten inför en publik på cirka tvåtusen personer varav några lär respresentera Lundby församling. 28 personer, varav sex ungdomar, från församlingen deltar nämligen i Världens fest som pågår hela helgen.

Lindie själv kommer också att vara på plats, liksom föräldrarna och lillebror Kim. Han har Downs syndrom och Lindie berättar att han var en av inspirationskällorna när hon skrev texten, som bland annat handlar om mångfald och om att acceptera varandra. I familjen finns ytterligare en syster, som inte kan åka med till Västerås men som kommer att sitta bänkad framför webb-TV-sändningen.

Vad hoppas du på när det gäller resultatet?

– Det låter kanske klyschigt, men jag tycker faktiskt att det var väldigt kul bara att komma med. Jag tror att jag blir nästan lika glad över att komma sist som att vinna. Men det är klart att det skulle vara kul om det gick bra!

Pengarna går till arbetet mot svältkatastrofen

Precis som i den vanliga melodifestivalen är det en internationell jury i kombination med tittarnas röster som avgör vilken låt som vinner. Pengarna som samlas in i samband med sms-röstningen går till Svenska kyrkan arbete mot den pågående svältkatastrofen i Afrika.

Svenska kyrkans egen melodifestival arrangeras inom ramen för den sjunde upplagan av Världens fest, ett arrangemang som lyfter fram Svenska kyrkans internationella arbete. I år arrangeras Världens fest i Västerås.

Här kan du se webb-TV-sändningen  med start kl 20.00.

Världens fest

Under 2019 blir det ingen Världens fest, men boka in ACT Svenska kyrkans första nationella event den 7–8 september i Uppsala istället. Kom och träffa andra engagerade och inspireras kring vad det innebär att vara en världsvid kyrka.