Foto: Ulrika Kvarnström

Våra församlingar

Vetlanda pastorat består av tio olika församlingar. Här hittar du mer om varje församling, kyrkorna och kyrkogårdarna, och vad som är aktuellt just nu.

Alseda

Alseda församling ligger i östra delarna av Vetlanda pastorat. Här finns kyrkorna i Alseda, Karlstorp, Skede, Skirö och Ökna, samt Berguddens kapell.

Björkö

Björkö församling är Vetlanda kommuns och Vetlanda pastorats nordligaste del med gräns mot Nässjö och Eksjö. Gudstjänstliv och personalresurser är samordnade med Nävelsjö församling. Prästgården blev 2007 församlingshem. Prästgårdsområdet och kyrkan med omgivning är därmed en sammanhållen enhet, och en central träffpunkt i bygden.

Bäckseda

Bäckseda kyrka ligger strax söder om Vetlanda tätort. Strax intill kyrkan ligger församlingshemmet.

Ekenässjön

Ekenässjön ligger strax norr om Vetlanda, och blev egen församling 2020-01-01.

Korsberga

Korsberga församling ligger intill riksväg 31 i Vetlanda kommun och består av tre kyrkor: Korsberga, Södra Solberga och Lemnhults kyrka. Församlingshemmet är en gul byggnad på andra sidan vägen, sett från kyrkan.

Lannaskede

Lannaskede församling ligger strax väster om Vetlanda, och har sex olika kyrkor: Bäckaby, Fröderyd, Lannaskede gamla, Lannaskede Myresjö, Myresjö gamla och Ramkvilla kyrkor. I Fröderyd finns Lina Sandellgården, och även Sandellmuseet.

Nye-Näshult-Stenberga

Nye-Näshult-Stenberga är en landsortsförsamling och som hörs på namnet består av tre kyrkor en vardera i Nye, Näshult och Stenberga.

Näsby

Näsby församling är en liten, men aktiv församling. Kyrkan ligger på en liten höjd med vacker utsikt över sjön.

Nävelsjö

Nävelsjö församling ligger strax väster om Vetlanda. Mitt i det lilla samhället ligger kyrkan, med sin vackra klockstapel.

Vetlanda

Vetlanda är centrum i Vetlanda pastorat. Men Vetlanda är också en egen församling. Bredvid kyrkan finns församlingsgården Skeppet, och en bit bort finns kapellet och skogskyrkogården.