Växjö stift

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon: +46(470)773800 E-post till Växjö stift

Nomineringsgrupper och kandidater till kyrkovalet klara

Den 17 september är det kyrkoval. Nu är det klart vilka nomineringsgrupper och kandidater som ställer upp i kyrkovalet för Växjö stift.

3958 kandidater ställer upp i kyrkovalet för Växjö stift, där totalt 1287 mandatplatser ska tillsättas i stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. Dessutom ska ledamöter till Växjö stifts 17 platser i kyrkomötet väljas. Detta står klart efter att grupp- och kandidatförteckningen har fastställts.

– Att grupp- och kandidatförteckningen har fastställts innebär att det nu inte går att göra några ändringar i till exempel ordningen mellan kandidaterna på kandidatlistorna, berättar Maria Kenstam som är valsamordnare för Växjö stift.

Nomineringsgrupperna (motsvarande partierna i de allmänna valen) ställer upp i kyrkovalet för Växjö stift enligt följande:

• Till kyrkomötet: Arbetarepartiet – Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, FRIMODIG KYRKA, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna, Vägen, Vänstern i Svenska kyrkan, ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla.
  • Till stiftsfullmäktige: Arbetarepartiet – Socialdemokraterna, Borgerligt alternativ, Centerpartiet, FRIMODIG KYRKA, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna, Vägen, Vänstern i Svenska kyrkan, ÖPPEN KYRKA – en kyrka för alla.
  • Totalt ställer 161 nomineringsgrupper upp i de 56 lokala valen till kyrkofullmäktige.

Grupp- och kandidatförteckningen nås här.

Om kyrkovalet

Söndag den 17 september 2017 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september. I kyrkovalet väljer de röstberättigade vilka som ska få förtroendet att företräda dem de kommande fyra åren.  Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån. Den som är medlem i Svenska kyrkan, fyller 16 år senast på valdagen och bor i en församling i Sverige har rösträtt. Cirka 5,2 miljoner personer är röstberättigade i kyrkovalet. Grupp- och kandidatförteckningen kan överklagas fram till 15 juni.

Maria Kenstam, valsamordnare för Växjö stift