Foto: Pixabay

Tips och trix inför bröllopet!

Inför ett bröllop är det ibland väldigt mycket att tänka på. Vi vill att det skall bli en dag att minnas hela livet. Här kommer några funderingar och tips inför vigseln!

Foto: Pixabay
  • Först och främst - TA DET LUGNT! Tänk på att äta och dricka innan vigseln. Känner du att du inte klarar av att äta för alla fjärilar i magen, så är dextrosol och vatten ett tips! Att hälla i sig kaffe gör dig pigg, men också väldigt kissnödig - och frack och brudklänning är inte roliga gå på toaletten 20 gånger i! :D
  • Oavsett vem som bär ringen/ringarna - om det är brudgummen eller best man eller någon annan - ha dem lösa! Finns det något tillfälle i livet man är fumlig är det i nervositeten på vigseln. Så plocka upp dem ur påsen eller asken och ha dem lösa i fickan. Det kan vara en rolig detalj om 15 år att ni fick leta efter ringen under kyrkbänkarna, men på själva vigseln är det inte så kul! Och kolla att fodret är helt i fickan, så ni slipper fiska upp dem från längst nere i sömmen på kavajen!
  • Har ni följe till bruparet, dvs best man, brudnäbbar osv. Så går barn - brudnäbbar, oftast FÖRE brudparet in i kyrkan, och tärnor och best man/marskalkar EFTER. Sist går prästen. Både pojkar och flickor kallas brudnäbbar.
  • Det mest traditionella och symboliskt riktiga i Sverige är att brudparet går in tillsammans. Det symboliserar att båda har valt att vara jämlika och går in i äktenskapet av fri vilja. 
    Mycket på grund av filmer och kändisbröllop har det blivit vanligare att bruden går in ensam eller med sin far eller annan släkting. Inget finns som "förbjuder" detta, men det är som sagt var inte svensk tradition. Om brud och brudgum inte går in tillsamman, väntar brudgum, präst och ev. best man och liknande framme vid altaret.
  • Det är bra om bruden ber någon att hålla hennes brudbukett under ringväxlingen. Om bruden inte har tärnor kan hon be en vän komma fram under själva löften och hålla buketten. Man kan också lägga buketten bredvid sig på altarringen om den inte är för stor.
  • Traditionellt sett har brudens släktingar och vänner suttit på norra sidan - Mariasidan - i kyrkan och brudgummens på södra sidan - Johannessidan. Det är också så brudparet går in och ut ur kyrkan. Idag då de flesta brudpar varit tillsammans ganska länge innan bröllopet, är de flesta vänner gemensamma och kan därför sätta sig precis var de vill i kyrkan.
  • Det är helt okej att filma och fotografera i kyrkan under vigseln så länge det inte stör. Om ni har en vidtalad fotograf, tänk på att tipsa henne om att vara ganska långt fram i kyrkan så att ni inte bara får ryggbilder! Tala gärna med prästen vid vigselsamtalet om hur ni tänker er!
  • Om ni har barn som brudnäbbar är det inte nödvändigt att de står med framme i kyrkan under hela vigseln. De kan gärna gå ner och sätta sig i bänken hos någon de känner om de vill efter ingångsmusiken. Ni känner barnen bäst och vet vad ni tror fungerar!
  • Att fotografera sig före eller efter bröllopet har olika för och nackdelar. Tar man foton innan vigseln ser man oftast bättre ut, nyklädd och vacker, men att knäppa kort kan ta tid! Fotografen letar miljöer, rätt ljus och annat. Många brudpar har varit sena till kyrkan för att fotograferingen har tagit längre tid än man räknat med! Se alltså till att ni har ordentligt med tid på er! 
    Att knäppa kort efter vigseln känns ofta lugnare, men då kan frisyren ha halkat på sned och gästerna kan få vänta på middagen. Fundera över hur ni vill göra!
  • Ett glas champagne hos frissan eller att dricka skålar på fotograferingen är vanligt - och trevligt! Men tänk på att för mycket bubbel på fastande mage kan göra dig okoncentrerad och fnittrig!
  • En vigsel, med solosånger och psalmer och liknande tar sällan mer än en halvtimme. Tänk på det då ni avtalar tid med eventuell chaufför från vigseln. Det är bättre att chauffören får vänta på er än att ni får vänta på chauffören!
  • Om ni vet att det kommer många gäster till kyrkan - be gärna värdparet/toastmaster eller liknande att komma tidigt till kyrkan och hjälpa gästerna till rätta! Präst och vaktmästare har oftast mycket annat att tänka på innan vigseln, och det kan vara bra med någon som kan svara på frågor.
  • En del brudpar trycker upp program för vigseln. Detta är absolut inget man måste ha - det finns psalmböcker i kyrkorna för psalmtexter osv. Programmet blir mer som ett minne av stunden i kyrkan och en möjlighet att berätta om namnen på de medverkande, som solister och liknande. Vill ni göra ett program för vigseln hjälper gärna tjänstgörande präst till med innehållet! 
  • Att kasta ris på brudparet är en gammal symbol för fruktsamhet. Ju mer ris - desto fler barn! En del brudpar gör små påsar med ris till gästerna som delas ut av värdarna innan vigseln. Ofta tar gäster med sig ris själva. En del brudpar väljer istället rosenblad eller såpbubblor. Vi vill dock be er att avstå från konfetti - dvs. små papperslappar eller rosenblad av tyg. Det är svåra för oss att plocka upp från gräsmattorna runt kyrkogården och bryts inte ner naturligt!
  • Låt oss också ta död på en myt när vi ändå är igång! Småfåglar dör INTE av att äta upp ris som kastats på ett brudpar! Däremot innehåller inte ris så mycket näring - så vill man göra småfåglarna glada kan man kasta sädeskorn! Läs mer om ris och småfåglar här:
    http://www.faktoider.nu/ris.html
  • Till sist:
    Det är er vigsel! Gör ingenting som inte känns rätt för er! Gör inget för att ni läst det i en bröllopstidning, sett det på film eller för att svärmor vill det! Det är er stora dag, och ni har all rätt i världen att välja det som är naturligt för er. Det finns många "måsten" och "borde" som ni kommer att få möta då ni planerar. Tänk då efter om det verkligen är era tankar! 
    En enkel vigsel i en ärvd klänning eller farfars kostym med picknick på sommarängen vid stugan kan bli lika fin och värdig som det "stora bröllopet". Och tvärtom!
Be gärna någon att hålla brudbuketten under löften och ringväxling! Foto: Pixabay

Lycka till med er vigselplanering!

Beställ vigsel via nätet

Här kan du skicka in en intresseanmälan om vigsel i vårt pastorat.

"Vi lyfter våra hjärtan..."- att välja psalmer till sitt bröllop

Vigselgudstjänsten är en av livets största stunder. Här får ni hjälp att hitta förslag på psalmer som passar på bröllop!

Guld och ädla stenar...

I våra församlingar finns brudkronor. Brudkronan är en oerhört gammal tradition. Alla som tillhör kyrkan här i pastoratet kan kostnadsfritt låna krona till sitt bröllop.

"Kärleken är stark som döden" - om samkönad vigsel

I vårt pastorat är det självklart att alla par har rätt att gifta sig i kyrkan. Läs mer om vigsel av två med samma kön!