Ganthem kyrka restaureras -

Nyhet Publicerad

Välkommen att se hur vi arbetar! Öppet hus Onsdag 24 maj mellan kl. 13.00 – 16.00

Vad gör en konservator? Hur upplever man kyrkans vackra valv med målningar på nära håll? Tvättar man med bröd? 

Nu har alla chans att besöka en kyrka under restaurering. Träffa konservatorer, antikvarie och byggnadsarbetare, klättra upp på byggnadsställningarna och se kyrkans interiör från ovan! Självklart finns det hjälmar och säkerhetrutiner som ska följas! 

Ganthem kyrka genomgår för närvarande en omfattande inre restaurering.  Det är inte bara puts och måleri som nu ses över utan även en hel del av kyrkans träinredning lagas och snyggas till. Arbetet startade i januari 2017 och är beräknat att vara klart till sommaren 2017.

 Onsdag 24 maj är det ”drop in” mellan kl. 13.00 – 16.00, med guidning av kyrkas inre restaurering.  Guidningen sker i mindre grupper, så det kan bli en viss väntetid.

 

Det finns ett klart intresse att kunna se och följa en restaurering. Det såg vi inte minst när vi bjöd in till ”drop in” i Sanda kyrka när den restaurerades. I Ganthem finns det målningar som aldrig kalkatas över vilket är mycket ovanligt. Och det är en orsak till att de är i så bra skick, att kulörerna är så välbevarade och nästan lite lysande, säger Rebecka Svensson, antikvarie på Visby stift, som välkomnar pastoratets initiativ!
 

Välkomna

 

Dalhems församling och Romaklosters pastorat

 

Närbild på väggmålning Ganthem kyrka under restaurering. Foto: Rebeca Kettunen. Foto: Foto: Rebeca Kettunen.