Foto: Pixabay

Varning för bluffarna om att gå ur kyrkan!

Nyhet Publicerad

På senare tid har en del företag dykt upp som säger sig "hjälpa" människor att gå ur Svenska kyrkan. Låt dig inte luras, utan läs här mer om deras oseriösa metoder och halvsanningar!

Att lämna Svenska kyrkan är ett steg som en del vill ta. Det är något som vi tycker är tråkigt. Att tillhöra Svenska kyrkan är ett sätt att visa omtanke och solidaritet och bygga ett samhälle som står för människovärde och medkänsla byggd på kristen grund. Men ännu värre är det då oseriösa företag vill tjäna pengar på detta beslut.

Både sajten "Kyrkoavgiftningen" och sajten "Digitaliseringsinitiativet" tar ut en avgift för att "hjälpa" människor att lämna Svenska kyrkan. Något som är helt gratis, förutom möjligtvis kostnaden för ett frimärke. De tjänar alltså på pengar på människors okunskap.

"Digitaliseringsinitiativet" försöker också gå runt den normala ordningen genom att påstå att man kan gå ur Svenska kyrkan digitalt, genom att "skriva under" med t ex sin banklegitimation. Detta stämmer inte. För att gå ur kyrkan behöver du skicka in en personligt underskriven uträdesblankett. Du kan inte heller skicka den via e-post eller fax eller liknande.

På dessa sajter, liksom på sajten uturkyrkan.se, sprids också lögner och halvsanningar som:
"Som icke-medlem betalar man istället en begravningsavgift till svenska kyrkan eller kommunen, som ger rätt till begravningsplats på en gravplats eller kyrkogård.
Begravningsavgiften är avsevärt mindre än den avgift man betalar till svenska kyrkan som medlem." Detta är FEL! Man betalar inte begravningsavgift "istället" - begravningsavgift betalar alla som är folkbokförda i Sverige, det är inte en avgift som ersätter kyrkoavgiften, utan kompletterar den! Att begravningsavgiften är lägre är helt enkelt för att det är fler som betalar den och att den enbart täcker vissa saker kring dödsfall och begravning. (Mer om detta i länken nedan!)

Man beskriver också hur det inte spelar någon roll om man är medlem eller inte - för man kan ändå dra nytta av gudstjänster, konserter, verksamhet et c. Det är en sanning med stor modifikation! Ja, alla är välkomna, oavsett medlemsskap eller inte - men om vi får mindre och mindre resurser, så kommer utbudet helt naturligt att minska och till sist kan vi inte erbjuda det rika utbud vi har idag!

Man överdriver också hur stor kyrkoavgiften är. På uturkyrkan.se beskrivs också kyrkoavgiften som "tionde" - det finns inte en enda människa som betalar tio procent av sin inkomst till Svenska kyrkan! 

Sajten ateism.se påstår att ett obligatoriskt moment i Svenska kyrkans begravningsgudstjänst är att be Gud förlåta den dödes alla synder:
"En kristen begravning innehåller vissa moment som kan upplevas som stötande för en icke-kristen, t.ex att man ber att Gud ska förlåta den dödes synder, och då kan det kännas bättre att själv få bestämma över sin egen begravning."
Alla som varit på en begravning i Svenska kyrkan vet att detta helt enkelt inte är sant. Det finns dessutom stora möjligheter att tillsammans med den präst som håller en begravning i Svenska kyrkan utforma begravningen så att den blir personlig och relevant! Detsamma gäller självklart även dop och vigslar!
De påstår också att: "Om man inte är medlem har man full frihet att själv välja vilka ceremonier man vill ha för livets övergångar". En mening som får det att framstå som att Svenska kyrkan utövar åsiktskontroll över sina medlemmar!

Sajten offentligt.se tar ändå priset då de uppmanar människor att lämna Svenska kyrkan för att undvika religionskrig! "Människans historia är nedsvärtad av krig och konflikter i religionens namn. Än idag dödas många människor motiverat av religiösa föreställningar. Även om Svenska kyrkan representerar en ovanlig (och marginaliserad) tolkning av kristendomen (i till exempel Uganda argumenterar kristna ledare för fängelsestraff för homosexuella) så är det viktigt att ta avstånd ifrån alla former av religiöst inflytande."

Vi uppmanar dig som funderar på att lämna Svenska kyrkan att främst ta reda på vad du får för din kyrkoavgift! Läs gärna mer här på sidan eller kontakta oss!
Vi svarar mycket gärna på frågor, berättar om hur din avgift används och hur du kan engagera dig.

Skulle du ändå känna dig övertygad om att lämna - så använd dig INTE av oseriösa sajter eller företag - och betala inte ett öre för denna "tjänst"!

Här kan du enkelt ställa frågor till oss om din kyrkoavgift, ditt medlemskap och liknande! Tveka inte att ta kontakt!

Medlem i Svenska kyrkan

Att vara medlem i Svenska kyrkan är att vilja vara med och bygga kyrka - lokalt, nationellt och internationellt. Genom ditt medlemsskap stöder du ett stort och viktigt arbete.

Begravningsavgift och kyrkoavgift - vad är vad?

Vad är skillnaden mellan kyrkoavgift och begravningsavgift? Vem betalar vad, och vad täcker avgifterna?

Vår verksamhet

I våra församlingar finns förutom gudstjänsterna och de kyrkliga handlingarna mycket annan verksamhet. Varje dag händer något! Välkommen att upptäcka vad vi gör tillsammans - och hittar du något som intresserar dig är du alltid välkommen!

Dop

Tre handfullar med vatten. Oavsett om det är en förundrad bebis, en fnittrig konfirmand eller en äldre man, säger Gud - Jag älskar dig - vi hör ihop.

Begravning

När någon har dött är begravningen viktig. Vi behöver få samlas och ta farväl och dela våra minnen för att kunna gå vidare i livet.

Om oss!

Här hittar du information om församlingarna, vilka våra förtroendevalda är, våra verksamhetsberättelser, budget, årsredovisningar et c.