Ny kyrkoherde välkomnas i Härjedalen

Nyhet Publicerad

Härjedalens pastorats nye kyrkoherde heter Lars Stenman och han älskar att hitta varje människas speciella gåva och möjlighet. Så vill han hjälpa till så både människorna och den nya organisationen ska blomstra. På söndag välkomnas han vid gudstjänsten i Hede kyrka.

Lars Stenman är 56 år och har rötterna i Västsverige, han kommer senast från arbetet som kyrkoherde i Falkenberg-Skrea pastorat. Sedan han prästvigdes för 22 år sedan har han arbetat både på landsbygden och i större städer i västra och södra delarna av landet.

Till Härjedalen har han sökt sig av två skäl. Dels handlar det om intresset för organisation och att han vill vara med och bygga upp det nya samarbetet mellan församlingarna – Tännäs-Ljusnedal, Hede, Sveg och Ytterhogal, Överhogdal, Ängersjö – i det gemensamma pastorat som bildades vid årsskiftet.
– Att organisera ett arbetslag är som att lägga ett pussel. Allra roligast tycker jag det är att hitta människors gåvor och möjligheter och få sätta in dem på rätt plats så att både de själva och organisationen och medmänniskorna blommar på bästa sätt.
– För mig är organisation och förkunnelse två sidor av samma mynt. Det ena är inte trovärdigt eller meningsfullt utan det andra, säger Lars Stenman.

Det andra skälet till att flyttlasset gick till Härjedalen är en längtan som han länge haft till norra Sverige och fjällvärlden.
– Under de senaste tio åren har många semestrar både sommar, höst och vinter gått till Dalarna, Härjedalen och Jämtland. Jag älskar skogen, fjället och vildmarken, säger han.
Storsjö har varit ett favoritställe men av praktiska skäl blev bostället Långå, strax nordväst om Hede, där han nu slagit sig ner mellan skoterspåren och Ljusnan.

På söndag 21 maj välkomnas Lars Stenman till den nya uppgiften som andlig ledare och chef för församlingarna i Härjedalen. Högtiden i Hede kyrka leds av biskop Eva Nordung Byström.

För kontakt: kyrkoherde Lars Stenman, tfn 0684-10 990