Foto: Magnus Aronson

”Att vara Facebook-präst är världens bästa jobb”

Charlotte Frycklund är sociala medier-präst i Svenska kyrkan. Med över 55 000 följare hinner hon möta många människor under en dag på jobbet. - Alla som kontaktar oss får personliga svar, berättar hon.

 

Charlotte har jobbat en månad som heltidsanställd. Förra året var en testperiod då hon på halvtid gick in i rollen som sociala medier-präst. För att se hur stort behovet var.

–  Efterfrågan på svar från en präst har ökat. Därför känns det naturligt att en person med prästkompetens finns kopplad till teamet som jobbar med sociala medier, säger Charlotte.

Viktigt att alla bemöts med respekt 

Hon hinner möta många människor under en dag på jobbet. En del samtal är korta, andra längre. Vissa hon möter är arga, både på kyrkan och på Gud. Några är ensamma och oroliga, andra glada och tacksamma. Alla känsloyttringar ryms i de samtal, som förs i det öppna flödet. För Charlotte är det viktigt att alla bemöts med samma respekt och får ett personligt svar.

–  Jag försöker vara närvarande i varje samtal för att kunna ge ett personligt svar, för mig är det jätteviktigt. Alla är värda mer än ett copy paste-svar.

De djupa och svåra frågor kommer snabbare på nätet

Utmaningen med att endast ha orden som redskap är att skapa det varma tonfall som ett leende eller en röst kan förmedla. Samtidigt är det också tjusningen, menar Charlotte. Att kunna hitta tonen som förmedlar allt det, bara genom de ord och symboler hon använder. 

– Det är en spännande utmaning i jobbet, men ibland kan det förstås bli fel. Fördelen är att jag hinner tänka igenom mitt svar innan jag postar det. Plus att jag har ett gäng kloka kollegor jag kan rådfråga när det gäller frågor i det öppna forumet.

Hon är både förvånad och fascinerad över hur många av samtalen som handlar om djupa och svåra frågor. Efter många år som församlingspräst kan hon se en tydlig skillnad i hur snabbt människor närmar sig frågor som bränner när de sitter bakom tangentbordet.

– Det är som om skärmen skapar ett skydd och sänker tröskeln för många. Trots att majoriteten av samtalen förs i öppna forum där du syns med namn och bild. När jag jobbade som församlingspräst upplevde jag att det tog betydligt längre tid att närma sig kärnan i samtalet, säger hon.

Vissa händelser stannar kvar längre

Ett av de mest uppmärksammade inläggen kom på skärtorsdagen förra året.  Då ställde Emma frågan om det var kristligt att festa så hårt på skärtorsdagen att hon fick lida av bakfylla på långfredagen. Det svar Charlotte gav fick stor uppmärksamhet och har delats många gånger.
Här kan du läsa hela konversationen

– Det finns vissa händelser som stannar kvar lite extra och samtalet med Emma är definitivt ett sådant. Nyligen hade jag också ett intressant samtal med en man som sjungit i kyrkokör under många år. Han funderade över varför Jesus behövde dö. Varför Gud inte bara kunde förlåta honom. Vi hade ett långt samtal och han blev ett ansikte för körmedlemmarna som jag predikat inför så många år. Det kändes fint att han ville prata med mig om den här frågan som han tydligt burit på så länge.

Svenska kyrkan har en uppgift att fylla på nätet

Charlotte tycker att hon har världens bästa jobb och menar att det är livsnödvändigt att kyrkan finns där människor finns. Att så många samtal förs i öppna forum ser hon som ett tecken på att människor känner förtroende för kyrkan. När terrorattacken drabbade Stockholm i april öppnade Svenska kyrkan snabbt upp kyrkan på nätet. Många människor sökte sig dit för att samtala, be och tända ett digitalt ljus.

– Den kvällen såg vi tydligt hur vi som kyrka på nätet fyllde en viktig funktion i människors liv, avslutar Charlotte.

Martina Croner