Svenska kyrkan i Örebro

Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro

Stor konfirmandökning i Örebro

År 2012 konfirmerades 12,3 % av alla 15-åringar i Örebro pastorat. Förra året var det 16,3 %. Bakom ökningen står satsningen "Inte som du tror" – och fredagen den 19 maj är det dags för årets stora ”Inte-som-du-tror”-fest med melloaktuella Wiktoria som huvudartist.

Det var 2013 som Svenska kyrkan i Örebro drog igång en stor konfirmand- och ungdomssatsning och samtidigt arrangerade den första upplagan av festen ”Inte som du tror”. Årets fest går av stapeln den 19 maj med Wiktoria som huvudartist.

– I år kör vi festen för femte året i rad och som vanligt är det ungdomarna som står i fokus, säger Jenny Holmberg, kommunikationstrateg. Vi bjuder in både våra nuvarande konfirmander och de ungdomar i våra åtta församlingar som ska börja åttan i höst. Det här är deras fest.

En fest för nuvarande och blivande konfirmander

För konfirmanderna är festen lite av en final och en belöning.

– De har satsat tid på att fundera över de stora frågorna i livet tillsammans med andra ungdomar i sin egen ålder, säger Therese Blixt, församlingspedagog i Längbro församling på väster. Att göra det, är att ta sina liv på allvar och det tycker vi är värt ett riktigt firarkalas.

– För de ungdomar som ska börja åttan i höst, är festen en möjlighet att få en bättre bild av vad konfa är och kan vara idag. Är man lite nyfiken, är den här kvällen ett bra tillfälle att bara komma förbi och kolla läget. Vi håller till i och utanför S:t Nicolai kyrka eftersom den ligger så lägligt till mitt i city, men vuxna konfaledare från samtliga åtta församlingar finns på plats.

15 nya grupper startar i höst

Även i höst startar Svenska kyrkan i Örebro pastorat 15 nya konfagrupper med olika teman och inriktningar.

– Det är häftigt att vi lyckats vända konfirmandtrenden i Örebro, säger Jenny Holmberg.  Redan tidigare gjordes ett jättebra konfirmandarbete runt om i våra åtta församlingar och ungdomarna var supernöjda. Genom satsningen ”Inte som du tror” har vi lyckats få fler att förstå det.

Konfirmandökningen i Örebro i siffror

• Under 2012 blev 146 ungdomar konfirmade genom att delta i någon av konfirmandegrupperna inom Örebro pastorat. År 2013 startade satsningen "Inte som du tror" och det året konfirmerades 165 ungdomar.
  • 2014 var det 182, 2015 steg siffran till 190 och under 2016 blev 225 ungdomar konfirmerade i någon av pastoratets åtta församlingar.
  • 2012 blev 12,3 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (26,7 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).
  • 2016 blev 16,3 % av alla 15-åringar som bor i Örebro pastorat konfirmerade (33,5 % om man enbart studerar gruppen medlemmar).