Ärkebiskop Antje om bombattentaten mot kyrkor i Egypten

Nyhet Publicerad Ändrad

Än en gång har våra koptiska trossyskon utsatts för bombattentat i och framför kyrkor. Bestörtningen är stor och våra tankar går till de drabbade och den koptiska kyrkans ledare. Det säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Två kyrkor i Egypten har utsatts för attentat idag enligt TT. I staden Tanta ska minst 25 människor ha mist livet och omkring 60 personer skadats när en bomb exploderade under gudstjänsten. I Alexandria, har minst 11 dödsoffer krävts och cirka 30 personer har skadats. 

- Än en gång har våra koptiska trossyskon utsatts för bombattentat i kyrkor. Bestörtningen är stor och våra tankar går till de drabbade och den koptiska kyrkans ledare. Det säger ärkebiskop Antje Jackelén. Hon fortsätter: 

- När jag besökte Egypten i november förra året var tongångarna försiktigt positiva: flera samtalspartner upplevde att situationen hade förbättrats något litet. Sedan dess har flera attentat och allvarliga händelser ägt rum. Därför är sorgen stor idag. ”Som en mor tröstar sitt barn, så skall jag trösta er”, säger Gud. (Jesaja 66:13).  

Ärkebiskop Antjes kondoleansbrev till den koptiska kyrkans ledare påve Tawadros II.

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten. Kopterna är den största gruppen.  

Vit stenkyrka vid stängslet som markerar gränsen mellan Israel och Jordanien.

Förföljda kristna och utsatta troende

Som kyrka och medkristna ser vi med sorg och förtvivlan på hur kristna förföljs för sin tro. Här berättar vi vad vi gör för människor som är i utsatta situationer på grund av sin tro.