Kors
Foto: Alex & Martin

Det finns alltid ett bortom

Nyhet Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som ger oss hopp om ett bortom.

Så sa en arbetskamrat till mig vid ett tillfälle då vi pratade om de perioderna när svåra saker sker i vårt liv.

Och det är hoppfulla ord.

Vi närmar oss våren, och vintern är för den här gången på väg att släppa sitt kalla grepp. Det kan vara svårt att ta till sig att det under all snö, i alla frusna kvistar och frostiga träd, finns liv som bara väntar på att få spricka ut och visa upp sig.

Visa att det finns ett bortom.

Kyla kan vi klä oss emot när den kommer utifrån. Värre är det när det är kallt inombords och allt känns stelt och dött. Hur gör jag då? Var finns då det liv som annars brukar vilja sträcka sig ut och visa sig?

Visa att det finns ett bortom.

När ensamheten är min ovän. När sorgen får allt att liksom stanna av och stelna till. När oron gör mig så rastlös att jag inte kan sitta still. Ni vet de där perioderna i våra liv som vi alla befinner oss i någon gång av olika anledningar.

Då vi längtar efter ett bortom.

Det är nu påsk och påskens budskap är att livet segrar. Den som dog började leva. Hans namn är Jesus Kristus och Han är Guds son. Jesus Kristus besegrade döden och uppstod till evigt liv. Döden är inte slutstationen. Det finns ett evigt liv som vi får tro på. Vi får också tro att Jesus Kristus känner till vårt liv och vet hur det är att vara människa. Han delar smärtan. Han delar sorgen. Han delar kylan.

Ger oss hopp om att det finns ett bortom.

Paul Claudel skriver ”Jesus har inte kommit för att avskaffa lidandet. Han har inte
kommit för att förklara det. Han har kommit för att fylla det med sin närvaro". Det finns ingenting som vi människor möter ensamma. Jesus känner vägen. Han har själv gått den och vi får tryggt vila i att Jesus vet hur vi har det.

All vår oro och all vår längtan, all vår glädje och all vår sorg, alla våra skratt och alla
våra tårar. Allt som fyller våra liv kan vi ta emot i den trygga förvissningen att Jesus tar emot det tillsammans med oss och delar det med oss. Och hjälper oss att leva med det som har hänt oss. Livet kanske har blivit annorlunda, men det kan fortfarande vara ett gott liv. Värt att omfamna tillsammans med Jesus.

Som är med oss tills vi finner vårt bortom.

”Hela vägen går han med mig.
Vilken kärlek hög och rik.”
Sv psalm 252

Vid pennan