Efter att ha träffat Pontus Pilatus och stannat till vid Golgata är barnen framme vid den tomma graven. En soldat (Daniel Svärd) och de tre kvinnorna (Eva Arvidsson, Liselotte Johansson och Ann-Sofie Orrdal) berättar med text och sång vad som hänt.
Foto: Mona Davidsson

550 barn i årets påskvandringar

Nyhet Publicerad

Nu vet över femhundra barn och ett hundratal vuxna mer om vad som hände den där påskhelgen för snart tvåtusen år sedan. Årets påskvandringar blev 21 stycken – med glimtar från den sista måltiden till Jesus uppståndelse, allt med Martin Luthers kyrka som spelplats.

Marita Björck, som agerar guide, tar barnen med till Getsemane där en trädgårdsmästare (Ann-Sofie Orrdal) berättar att Jesus gripits och förts bort av soldater.
Marita Björck, som agerar guide, tar barnen med till Getsemane där en trädgårdsmästare (Ann-Sofie Orrdal) berättar att Jesus gripits och förts bort av soldater. Foto: Mona Davidsson

Inbjudan har gått ut till förskolor och skolor i Halmstads församling och det blev snabbt fulltecknat.
– Vi har till och med haft lite överfullt för att ge alla möjlighet, säger förskollärare Eva Arvidsson, som tillsammans med ett tiotal kolleger organiserat, skådespelat, sjungit och fixat fika till alla små gäster.
För det här är en föreställning för de minsta – upp till årskurs två – som på ett enkelt och pedagogiskt sätt tar med dem i spåren av Jesus sista dagar. De kommer hela tiden lite för sent – både till den sista måltiden där bara resterna finns kvar, och till graven, där stenen rullats undan och kroppen är borta.
– Vi visar inget otäckt… Det är ju trots allt en lite hemsk berättelse, men det är sällan något barn blir ledset, säger Eva Arvidsson.
Och barnen, de engagerar sig i berättelsen. De fyller i med sådant de redan vet, kommer med kommentarer och funderingar, men blir också tysta och stilla när orgelmusikens molltoner sveper in över ”Golgata”.
Julvandringar och påskvandringar är årliga traditioner i Martin Luthers kyrka,och lockar mängder av grupper. Cirka 550 barn och 100 vuxna har deltagit den här omgången.

Text: Mona Davidsson

En vårsång och lite dialog om våra traditioner med påskris, ägg och godis inleder vandringen tvåtusen år tillbaka i tiden. Från vänster Marita Björck, Liselotte Johansson, Eva Arvidsson och Daniel Svärd.
En vårsång och lite dialog om våra traditioner med påskris, ägg och godis inleder vandringen tvåtusen år tillbaka i tiden. Från vänster Marita Björck, Liselotte Johansson, Eva Arvidsson och Daniel Svärd. Foto: Mona Davidsson