Kaplansgården
Foto: Johan Nilsson

Kaplansgården

Våren 2023 invigs nya prästgården och är det nya församlingshemmet. Efter 15 april 2023 går det alltså inte längre att boka lokal i Kaplansgården. Läs mer om Kaplansgårdens historia.

Ett stenkast från Gamla Uppsala kyrka och Uppsala högar ligger vackra Kaplansgården som, trots att den invigdes så sent som 1987, harmonierar med den historiska miljön. 

Kaplansgården var tidigare bostad åt kyrkans Kaplan. Det var ingen välavlönad tjänst utan kaplanen fick också bedriva jordbruk för att överleva. Byggnaderna runt omkring hörde alla till gården. I det som i dag kallas ”Lilla huset” fanns bostad för piga och dräng. Sedan fanns det olika små byggnader för tvätt, förråd och annat. Själva ladugården är det som i dag är GUSKs omklädningsrum och kontor.

Huvudbyggnaden förföll så småningom och revs. I dess ställe byggdes det hus som vi kallar Kaplansgården. Invigningen skedde 1987 och har sedan dess varit församlingshem åt Gamla Uppsala kyrka.

Kaplansgården är tagen ur bruk då nya Prästgården i Gamla Uppsala är färdigställd, från och med  den15 april kommer inte Kaplansgården längre vara bokningsbar. 

Läs mer om alla bokningsbara lokaler i Gamla Uppsala församling nedan:

Kollage med Gamla Uppsala församlings tre bokningsbara församlingslokaler.

Bokningsbara lokaler i Gamla Uppsala församling

Här hittar du information om och bilder på de församlingslokaler du kan boka i Gamla Uppsala församling.

Adress Kaplansgården

Vattholmavägen 94
754 40 Uppsala