Dymmelonsdag - 5 april

Nyhet Publicerad Ändrad

Ordet "dymmel" betyder träklump. Onsdagen i Stilla veckan kallas dymmelonsdag av traditionen att i Skandinavien ersätta metallkläpparna i kyrkklockorna denna dag av trästavar, dymblar eller dymmlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det var stilla veckan och att långfredagen var i antågande.

Dymmelonsdagen 5 april 18.00 i Indals kyrka:
Påsksviten av Oscar Peterson framförs av Kristoffer Sundman kvartett.
Oscar Peterson,1925-2007 var en kanadensisk jazzpianist och kompositör. Oscar Peterson anses ha varit en av de absolut största jazzpianisterna genom tiderna.
Kristoffer Sundman, piano
Martin Berger, saxofon
Johan Timan, bas
Daniel Olsson, trummor
Prästen Bengt Wiklund läser passionshistorien utifrån evangelietexterna.

Läs mer om dymmelonsdagen:
I Nya testamentet, precis efter palmsöndagen, samlades stora rådet (sanhedrin) för att planera att döda Jesus innan pesach - den judiska påsken. Onsdagen före sin död besökte Jesus Simon den spetälske i Betania. När de satte sig till bords för att äta smörjde en kvinna som hette Maria Jesus fötter och huvud med en hel flaska med mycket dyrbar olja.
Matteusevangeliet anger att "lärjungarna blev förargade och sade: 'Vilket slöseri!'" och Johannes hävdar att det var Judas som blev mest upprörd. Johannes tillägger att Judas egentligen inte brydde sig om de fattiga, utan att han var en tjuv som hade hand om kassan och som tog av det som lades dit. Jesus rättfärdigade kvinnans handling genom att säga att de fattiga alltid kommer att finnas bland dem, men inte han." Det var efter detta som Judas sökte upp stora rådet och köpslog för att ange Jesus och peka ut honom för rådet.

Från Dymmelonsdagens mässa i Sättna kyrka 2017. Notera att klockornas kläppar är lindade med tyg för att dämpa ljudet. Foto: Jermunn Solem

PÅSK 2023

Påsken är kyrkoårets största högtid. Vi firar det viktigaste och centralaste i vår tro: Kristi uppståndelse från de döda! Här kan du läsa mer om stilla veckan och påsken och hur du kan fira med oss i Indalens pastorat! Du är välkommen att dela det stora dramat med oss!

Klämtningen i Indal

Nio slag tonar ut över älv, berg och åker... Indals kyrka håller liv i en medeltida tradition.

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet