Svenska kyrkan i Örebro

Svenska kyrkan i Örebro Besöksadress: Storgatan 27, 70363 Örebro Telefon: +46(19)154500 E-post till Svenska kyrkan i Örebro Webbplats

OP akademi: Bilden av jungfru Maria i det medeltida Sverige

Söndag 14 maj kl 18.00 i Olaus Petri församlingshem, Sofiagatan 2.

Jungfru Maria var en av de viktigaste förebilderna under medeltiden. Att imitera henne var ett sätt att agera sin kristna tro oavsett samhällsklass eller kön. Genom olika slags bilder förmedlades Jungfruns viktigaste roller till en församling.

Ann-Catrine Eriksson

Föredraget kommer att lyfta fram olika motiv där Jungfru Maria är en central figur. Även betydelsen av bildernas placering och relationen text och bild kommer att behandlas.

Ann-Catrine Eriksson är universitetslektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper, konstvetenskap, vid Umeå universitet.
Hennes forskning belyser bland annat bilden av jungfru Maria i medeltidens Sverige utifrån olika aspekter.

OP akademi

OP akademi erbjuder tre föreläsningar per termin söndagar 18:00–19:30. Forskare från universitet och högskolor bjuds in för att berätta om det senaste inom olika kyrkligt relevanta forskningsfält. Vi träffas om inget annat anges i Olaus Petri församlingshem, Sofiagatan 2B. Ingen anmälan, ingen kostnad.

En föreläsningskväll har i regel detta upplägg:
18:00 Presentation av kvällens föreläsare
18:15 Föreläsning
19:00 Kort paus följt av avrundande sammanfattning med möjlighet att ställa frågor
19:30 Slut

Peter Forsberg

Svenska kyrkan i Örebro

Komminister, Olaus Petri församling, Örebro pastorat

Olaus Petri Församling

Olaus Petri församling
Församlingsexpeditionen

Olaus Petri kyrkogata 4,

E-post:
Örebro Olaus Petri församling

Olaus Petri församlingshem
Sofiagatan 2 A-D

För bokningar mm. ring informationsservice
tfn. 019-15 45 00.

Kontaktlista med alla medarbetare i Olaus Petri församling

Olaus Petri kyrka
Storgatan 40, Örebro
Kyrkan är öppen tis, ons, fre 10.00-15.00, tors 10.00-19.00 Samt under helgerna i samband med gudstjänst

Högmässa: söndag 10.00
Veckomässa: onsdag 7.30, torsdag 18.00
Morgonbön: vardagar utom onsdag 8.00
Heliga danser: jämn tisdag 18.30 (under terminerna)

Plan över kyrkan (pdf)

I Olaus Petri församling bor drygt 21.500 människor. Den är belägen i norra Örebros centralare delar. Församlingen ligger inom Örebro kontrakt och Strängnäs stift i Svenska kyrkan.

Läs mer om Olaus Petri församling