Foto: Lena Vik

Ny domprost välkomnas i Härnösand

Nyhet Publicerad

Härnösands stifts nye domprost heter Kent Nordin, är uppväxt i Örnsköldsvik och Domsjö men har bott i Lycksele de senaste 25 åren. På söndag välkomnas han vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström i Härnösands domkyrka.

I mitten av mars tillträdde Kent Nordin, 51 år, på sitt nya arbete som chef och andlig ledare i domkyrkoförsamlingen i Härnösand. Som domprost är han dessutom ledamot av domkapitlet och biskopens ersättare i stiftsstyrelsen liksom hennes vikarie när så krävs i andra sammanhang.

Kent Nordin kommer från en tjänst som kyrkoherde i Södra Lapplands pastorat. Från arbetet där har han med sig erfarenheter som kommer väl till pass när Härnösands domkyrkoförsamling och Härnösands landsförsamlingar i januari 2018 bildar ett gemensamt pastorat för samverkan, Härnösands pastorat. För tre år sedan var han med om att genomföra samma organisationsförändring där.
– Det känns spännande att få möjlighet att använda de erfarenheter och kunskaper som jag samlat på mig i ett nytt sammanhang, säger han. 

Kent Nordin flyttade till Lappland direkt efter att han prästvigts 1992, då han började arbeta i Lycksele församling. Han och hustrun Birgitta, som också är präst, blev kvar i bygden i nästan 25 år.
– Det är verkligen en stor förändring för oss nu när vi flyttar. Men när båda döttrarna flyttade hemifrån började vi fundera om vi skulle bli kvar eller göra något nytt i livet, säger han.

Makarna besökte Härnösand en helg på sensommaren i fjol, staden fick godkänt och närheten till havet gav mersmak. Som inbiten golfspelare tillbringas fritiden dock mest på gräs. Kent Nordin är utbildad golfdomare och dömer årligen ett antal tävlingar i Norr- och Västerbotten, när han inte spelar själv.

På söndag den 2 april välkomnas den nye domprosten i samband med högmässan i Härnösands domkyrka klockan11. Högtiden leds av biskop Eva Nordung Byström.

Foto bifogas för fri användning, ange fotograf Lena Vik.

För frågor kontaktas Kent Nordin 0611-245 11