Lunds stift

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift Webbplats

Agneta Sofiadotter ställer ut i domkyrkan

Agneta Sofiadotter ställer ut i domkyrkans krypta. Maria Magdalena började plötsligt dyka upp i Agneta Sofiadotters måleri. Vad ville hon? Vem var hon? Är hennes berättelse relevant i dag? I utställningen Innerligheten - att söka synlig enhet, visar nu Agneta sina verk i domkyrkans krypta.

– Det berör mig starkt att få visa min konst i kryptan den här våren efter det att påve Franciskus besökt domkyrkan. Det finns så mycket outnyttjat mellan lutheraner och katoliker och vid det ekumeniska mötet i höstas tog vi viktiga steg tillsammans och betonade det vi har gemensamt, säger Agneta, som själv är troende katolik.

För Agneta är Maria Magdalena en gestalt som överbrygger det vi tror är motsättningar. Därför kan hon bli en inspiration också för ekumeniken, dialogen och samverkan mellan kyrkans olika grenar. Agneta lyfter fram hur Maria Magdalena är älskad och kan älska. Hon är rakryggad och modig.

Utställningen består av ett tiotal verk, måleri och tusch på plexiglas.

Agneta Sofiadotter Bild: Sofia Petersen

Innerligheten visas i kryptans norra kapell 1-30 april. Vernissage lördagen den 1 april kl 10.30 med samtal mellan konstnären och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Program i samband med utställningen
- Söndagen den 2 april kl 19.00 improviserar operasångerskan Ellinor Schüller till verken under ”Söndagskväll i katedralen”. Konstnären närvarar också under kvällen.

- Tisdagen den 4 april kl 19.30 anordnas ”Skymningsstund i katedralen” utifrån konstverken på temat ”I innerlighetens tecken - möte med Maria Magdalena”.

Om konstnären
Agneta Sofiadotter är konstnär och verksamhetsledare för Tatis, en ateljéförening med galleri för konst och vetenskap på Stora Gråbrödersgatan i Lund. I centrum för verksamheten är det goda samtalet mellan olika professioner.