Välkomna till sjukhuskyrkan! Den nya sjukhusprästen Anders Pihl har under några marsveckor introducerats av Anders Carlwe, som blir ny kyrkoherde i Getinge-Oskarströms pastorat.
Foto: Mona Davidsson

Anders tar över efter Anders

Nyhet Publicerad Ändrad

En Anders tar farväl och går – och en Anders kommer. Låter det rörigt? Inte alls! Anders Carlwe slutade som sjukhuspräst vid månadsskiftet och efterträds av Anders Pihl.

Sjukhuskyrkan är bemannad med präst och diakon, anställda i Halmstads församling, samt två sjukhuspastorer. Ansvaret bärs av de lokala församlingarna i sjukhusets närområde, och kyrkan bedrivs ekumeniskt.
– Sjukdom förändrar en människas livsvillkor radikalt, säger Anders Carlwe. Vissa åker hem härifrån med lite gips runt benet, för andra väntar flera år i beroendeställning.
– På sjukhuset blir människor bokstavligt och bildlikt avklädda och tiden blir lång. Det väcker ofta ett behov att reflektera över sitt liv. Vi ser oss som några att anförtro sig till, att testa sina tankar på.

Anders Carlwe har varit sjukhuspräst i knappt tre år. Dessförinnan var han kyrkoherde i Söndrum-Vapnö och tillbringade totalt fjorton år i den församlingen. Nu har han ett nytt kyrkoherdejobb, i Getinge-Oskarströms pastorat.
– Jag lämnar sjukhuskyrkan med viss sorg, jag har stortrivts här, säger han. Men när en intressant tjänst blev vakant ville jag ta chansen. Getinge-Oskarström har varit pastorat några år och jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet av att leda organisation och verksamhet.

De sista veckorna på sjukhuset introducerade Anders Carlwe sin efterträdare Anders Pihl i arbetet. Helsingborgaren Anders Pihl prästvigdes 1990, började jobba i Kärlekens kyrka tre år senare och blev 2010 kyrkoherde i dåvarande S:t Nikolai församling. 2014 förändrades organisationen men S:t Nikolai har fortsatt vara hans arbetsplats.
Bland mycket annat har Anders Pihl blivit ungdomarnas präst. Ett tusental konfirmander har det blivit, som under åren fått hans stora engagemang och mycket tid.
– Ungdomarna behöver ha sin egen präst, det går inte att dyka upp då och då som gubben i lådan, resonerar han.
Den pågående konfirmandkullen följer han fram till sommaren, sedan lämnar han den uppgiften.
– Jag har jobbat med konfirmander i 27 år, så det har blivit många läger, säger Anders Pihl och skrattar.

Som sjukhuspräst har han gudstjänster i församlingen en söndag i månaden. Han kommer också att ha vigslar, begravningar och dop när så önskas.
– Jobbet blir nu mindre administration och mycket mera präst, det ska bli både spännande och roligt. Jag gillar möten med människor, att finnas till och vara ett stöd i en svår situation – både för patienter, anhöriga och personal.
Anders Carlwe instämmer.
– Död och liv finns alltid i våra liv, säger han. Jag har upplevt händelser då jag känt mig otillräcklig, där jag blivit väldigt berörd. Men jag har också fått uppleva lyckliga slut, där någon efter ett hastigt dödsfall så småningom hittat en ny mening i livet och kunnat gå vidare. Det finns en enorm kraft i livet, vi får inte glömma det.
Prästbytet i Sjukhuskyrkan skedde den 1 april. Övrig personal är sjukhusdiakon Elisabeth Eriksson samt sjukhus pastorerna Thomas Andersson och Harald Fritzson. Mer information finns här www.svenskakyrkan.se/halmstad/sjukhuskyrkan och här www.sjukhuskyrkan.se

Text: Mona Davidsson

anders pihl

Ålder: 52 år
Bor: Holm, i prästgården sedan 1998
Familj: fru, sex barn och tre barnbarn
Fritid: umgås med familjen, löptränar, läser i vår en 7,5-poängskurs i Uppsala; ”Själavård i kris och utsatta situationer”
Aktuell: är sedan 1 april ny sjukhuspräst