Svenska kyrkan Västerås

Svenska kyrkan Västerås Besöksadress: Domprostgården, V Kyrkogatan 3, 72215 Västerås Postadress: Svenska kyrkan Västerås, Box 5, 72103 Västerås Telefon: +46(21)814600 E-post till Svenska kyrkan Västerås Webbplats

Alla behöver få veta att de duger

Mia Ehrengren har utsetts till årets Lydiaprismottagare. Utmärkelsen får hon för att hon gör skillnad i stiftets ungdomsarbete.

Det är en välförtjänt utmärkelse. Hon har gjort sig känd både för sitt engagemang med konfirmander och ungdomar i Tomaskyrkan på jobbet och som hängiven tränare i ett flickfotbollslag på fritiden.

Varför blev det ungdomar?

Det är det roligaste jobbet och det är på den vägen jag kom in i kyrkan. Jag var själv konfirmand och sedan konfirmandassistent i Viksängskyrkan. Och jag tyckte att det var kul där. Och se, nu är jag präst. Det är en viktig väg in i kyrkan.

Vad är det för kul med ungdomar?

Man måste vara på tå när man har med ungdomar att göra. Annars hänger man inte med. Och så ifrågasätter de alltid så mycket. Man måste tänka igenom det man står för.

Passar de dig speciellt?

Ja, det tror jag. Jag tycker om ungdomar, och det är nog en förutsättning. När jag var ung präst, var det nog självklart att jag skulle ta hand om ungdomarna. Men allteftersom förstår jag att det ju inte är en åldersfråga. För dem är alla över 20 hopplöst gamla. Nu vet jag att jag inte behöver vara som de. Det räcker med att jag är intresserad av deras liv. Jag finns till hands där de är i livet och brottas tillsammans med dem med alla vardagsfrågor som uppstår. Är jag genuint intresserad fungerar det.

Tröttnar du aldrig på dem?

Nä, det tycker jag inte. Däremot har det blivit allt svårare att nå fram. Dom har så ont om tid. Förr kunde man skicka hem ett brev och dom kom. Nu finns det Facebook, Instagram, sms, snapchat och allt möjligt. Kommunikationsmöjligheterna är fler och ändå känns det svårare att nå fram. Vi slåss om deras tid. Och det är lite tröttsamt ibland.

Är det skillnad på att vara präst och fotbollstränare?

Inte när det gäller att bry sig om ungdomarna. På båda ställena handlar det om att lyssna och ge uppgifter och ökat ansvar. Men på fotbollsplanen är det jag som bestämmer vad som ska göras. I kyrkan kan jag berätta hur jag tänker och hur kyrkan tänker, men här blir samtalet viktigt. Att var och en får komma fram till det som fungerar i deras liv.

Hur är en bra ledare?

En ledare är bra på att delegera och ge ansvar till andra. En ledare är tydlig om vart man ska och bryr sig om och intresserar sig för människor. Han eller hon pushar och stöttar.

Jag tror att mina bästa ledaregenskaper är att delegera och ge ansvar och att sätta mål tillsammans med gruppen. Och så är jag ganska driven. Jag är en person som vill uträtta saker.

Behöver man vara en förebild som ledare?

Ja det behöver man absolut. Man behöver vara grundad i egna värderingar och försöka ge en bild av hur det ska vara i det liv man lever. Ungdomar gör som man gör och inte som man säger. De behöver känna att jag bryr mig och ger dem en plats att växa på.

Vad har kyrkan att ge ungdomarna?

Många av våra konfirmander och assistenter tänker att vi inte pratar så mycket om Gud när de är här. Men rätt som det är trillar poletten ned och de inser att Gud finns med i allt vi pratar om.

Det viktigaste för oss är att alla ska känna att de duger och att de är älskade precis som de är. Jag tänker att relationen till Gud finns redan, den skapar inte vi. Vi försöker istället hjälpa till att få den att växa. Och så ska de känna att de alltid är välkomna hit oavsett hur det går för dem i livet. Under bra dagar och under dåliga. Vi vill ge dem en ryggsäck i livet där det finns stöd och hjälp när de behöver.

Behöver unga det här?

Det tror jag att de behövt i alla tider. Och särskilt nu när prestationskraven bara stiger. Unga lever under större press och stress nu än tidigare. Och när det mesta handlar om att duga vill man veta att man alltid duger och att man alltid är älskad. Det behöver alla känna, både barn och vuxna.

Michael Hjelt

LYDIAPRISET

Årets Lydiapris går till Mia Ehrengren, präst i Tomaskyrkan. Bemärkelsen delas ut till en prästvigd kvinna i Västerås stift som gör skillnad för ungdomsarbetet i stiftet. Priset som delas ut av biskopen består av 5000 kr, blommor och ett diplom - samt äran att få predika i Västerås domkyrka på stiftskonfirmanddagen Älskad.

Motiveringen lyder:

Mia Ehrengren har troget, långsiktigt och utan att vara rädd för att ta i, gjort stor skillnad för ungdomsarbetet i stiftet. Hon är en lagspelare vars arbete präglas av lyhördhet och tilltro till ungdomars kraft och kompetens. Genom sin ledarstil ger hon ungdomar en möjlighet att växa, komma till sin rätt, och vara med och skapa framtidens kyrka.