Foto: Arne Johansson

Fler fynd från förr!

Nyhet Publicerad

Utgrävningarna i Lidens gamla kyrka fortsätter.

Utgrävningarna i Lidens gamla kyrka har idag, 8 mars, kommit in på sin andra vecka. En mängd spännande fynd har gjorts, mest mynt, men även nålar, troligtvis från liksvepningar, bokbeslag, spikar, ljusstumpar mm. 
I kyrkgolvet har också hittats sten och bjälkar och en vid häll, som eventuellt vittnar om en kyrka som kan ha legat på platsen innan den nuvarande. 
Mynten som hittats kan också vara äldre än den nuvarande kyrkan och pekar alltså också de på en kyrka på samma plats innan den vi kan se idag.

 

Arkeologer från Murberget i färd med att besiktiga jordlagret under golvet. Foto: Arne Johansson
Bild inifrån kyrkan, mot koret. Foto: Arne Johansson
Så här ser golvet ut i kyrkan under bjälkar och plankor. Foto: Linda Solem
Fynd av äldre mynt och liksvepningsnålar från Lidens gamla kyrka. Foto: Linda Solem

Sanering av Lidens gamla kyrka

Sent i höstas upptäcktes hussvamp i Lidens gamla kyrka, pastoratets lilla pärla från medeltiden med rika konstskatter. Nu är den stängd för sanering och skall rengöras med hjälp av länsmuseet från nock till grund från sporer. Kyrkan har tömts på föremål och bänkar och de föremål som inte kan flyttas skyddas av en "kassun", en sorts rum i rummet. Information om saneringen och renoveringen kommer regelbundet att läggas upp här på sidan!

Lidens gamla kyrka

Lidens gamla kyrka är en populär dop- och vigselkyrka. Den medeltida kyrkan med sin fantastiska omgivning lockar besökare från när och fjärran.

Helgonen i Lidens gamla kyrka

I alla kristna kyrkor har de kvinnor och män som gått före oss och på olika sätt vittnat om sin kristna tro spelat stor roll. Här får du möta de helgon som finns avbildade i Lidens gamla kyrka. Kanske kan de locka dig att leva ett mer heligt liv?