Foto: Ola George

Nya fynd i gamla kyrkan!

Nyhet Publicerad

Den 1 mars började de arkeologiska utgrävningarna i Lidens gamla kyrka.

I samband med saneringen för hussvamp i Lidens gamla kyrka har det nu blivit dags för de arkeologiska utgrävningarna att starta. "Jag började göra fynd redan med första skottkärran jord från kyrkan" säger arkeolog Ola George från Murberget i Härnösand, och visar upp en "örtug", ett mynt från början på 1500-talet. (se bilden!) Andra fynd som gjordes var mynt från 1600-talet, kritpipor och en del människoben från begravningar som ägt rum inne i kyrkan. 
Utgrävningarna kommer att fortgå under denna och nästa vecka. 

Sanering av Lidens gamla kyrka

Sent i höstas upptäcktes hussvamp i Lidens gamla kyrka, pastoratets lilla pärla från medeltiden med rika konstskatter. Nu är den stängd för sanering och skall rengöras med hjälp av länsmuseet från nock till grund från sporer. Kyrkan har tömts på föremål och bänkar och de föremål som inte kan flyttas skyddas av en "kassun", en sorts rum i rummet. Information om saneringen och renoveringen kommer regelbundet att läggas upp här på sidan!

Lidens gamla kyrka

Lidens gamla kyrka är en populär dop- och vigselkyrka. Den medeltida kyrkan med sin fantastiska omgivning lockar besökare från när och fjärran.

Helgonen i Lidens gamla kyrka

I alla kristna kyrkor har de kvinnor och män som gått före oss och på olika sätt vittnat om sin kristna tro spelat stor roll. Här får du möta de helgon som finns avbildade i Lidens gamla kyrka. Kanske kan de locka dig att leva ett mer heligt liv?