Samisk vecka i Örnsköldsvik

Söndag den 12 februari startade den samiska veckan i Örnsköldsvik med en samisk mässa i Örnsköldsviks kyrka. Senare under veckan medverkar biskop Eva Nordung Byström i en föreläsning om Nomadskoleboken.

I boken berättar äldre samer om sina minnen från tiden i nomadskola. Det är gripande berättelser om misshandel och rädsla, om hemlängtan och om att tvingas tala ett annat språk än sitt modersmål. 
– Jag hoppas och ber att boken kan leda till ett försoningsarbete inom Svenska kyrkan värt namnet. En försoningsprocess som också, genom att inte bara bestå av ord utan även handling, kan påverka det svenska samhället till en liknande process, säger Eva Nordung Byström.  

Den samiska veckan i Örnsköldsviks anordnas av Orrestaare sameförening i samarbete med Örnsköldsviks församling och Härnösands stift. 

Program för den samiska veckan:

12 februari
Samisk mässa i Örnsköldsviks kyrka kl 11:00. Orrestaare sameförening och Motettkören medverkar.

15 februari
Författarafton i Arkenbiblioteket kl 18:30. Arkeolog Ewa Ljungdahl berättar om samer i Västernorrland.

16 februari
Föreläsning om Nomadskoleboken i Örnsköldsviks församlingshem, Storgatan kl 18:30. Redaktör Kaisa Huvva och biskop Eva Nordung Byström berättar om Nomadskoleboken - en del av Svenska Kyrkans försoningsarbete.

18 februari
Orrestaare marknad i och vid Örnsköldsviks museum & konsthall kl 10 - 16. I tältkåtan serveras samiska smaker som renbuljong lieme och bröd gaakoe och kaffe med kaffeost. På marknadsplatsen finns samiska produkter bl.a. renkött och fisk. Inne i museet finns samiskt hantverk, utställningar, lotterier, kaffeservering, filmvisning och sagostund.

En skola präglad av rädsla och hemlängtan

Änge nomadskola i västra Jämtland är en av de miljöer som skildras i Svenska kyrkans bok om nomadskolorna. I boken berättar äldre samer sina minnen från en svår skoltid, om misshandel och rädsla, om hemlängtan och om att tvingas tala ett annat språk än sitt modersmål. Strax innan sin död skrev Per Gustav Sparrock från Järpen sitt bidrag i boken, om tre hundår på Änge. Boken kom ut 2016.

Boken om nomadskolorna

LÄS PER GUSTAV SPARROCKS BERÄTTELSE

En av berättelserna i boken om nomadskolorna handlar om Per Gustav Sparrock från Jijnjevaerie, Hotagens sameby och hans tid på Änge nomadskola i Undersåker. Per Gustav Sparrock var elev där i slutet av 30-talet och skriver i boken att han alltid önskat skriva ned allt som hände under tiden på nomadskolan. Det skulle ha blivit en bok med titeln ”Mina tre hundår i Änge”. Nu kom han i stället att medverka i Svenska kyrkans bok om nomadskolorna. Men Per Gustav Sparrock fick aldrig se den färdiga boken i tryck. Han avled i augusti 2015, 86 år gammal.

Kan sorg ärvas?

Fredag 5 februari talade biskop Eva Nordung Byström vid seminariet i Jokkmokk där Svenska kyrkans bok om nomadskolorna presenterades. Kan sorg ärvas? Kan skuld ärvas? Kring detta resonerade biskopen i sitt tal.