Starrkärrs- och Kilandas kyrkogårdar

I församlingen finns två kyrkogårdar, en intill Starrkärrs kyrka och församlingshem och en vid Kilanda kyrka och församlingshem. Kyrkogårdsexpeditionen finns i Starrkärr.

Vårstädning på kyrkogårdarna

Inom de närmaste veckorna är vårarbetet på kyrkogårdarna i full gång. Vårstädning och vårplantering, läs mer om vad som är på gång.

Kilanda kyrkogård

Kyrkogården i Kilanda består av två delar: en äldre del som härstammar från medeltiden och en nyare del på andra sidan ån. Den nya delen invigdes 1998. De två delarna är sammanbundna av en gångbro.  Kilanda kyrkogård har flera gravkvarter och på den nya delen finns en centralt placerad minneslund.

Starrkärrs kyrkogård

Kyrkogården i Starrkärr består av fem olika gravkvarter och tre minneslunder, varav en minneslund för spridning. Det äldsta kvarteret härstammar från medeltiden. 2021 anlades ett nytt kvarter som består av en askgravplats och en askminneslund. 

På Starrkärrs kyrkogård finns också ett begravningskapell som används till borgerliga begravningar.

 

Hitta graven:

Gravsten med plantering av rosa blombuske.

Var finns graven?

Om du inte vet var en person är begraven kan du söka efter graven på webbplatsen svenskagravar.se. Läs mer här.

Praktisk information om gravplats och skötsel

En person vattnar blommorna på en grav med en grön vattenkanna.

Gravskötsel

Många vårdar själva minnet av sina anhöriga. Om man inte hinner, kan eller orkar ta hand om graven själv – låt oss hjälpa till.

Gravplats och gravvård - vad gäller?

Frågorna kan vara flera kring gravplats och gravvård. Här förklarar vi närmare skillnaden mellan t.ex. en minneslund och en askgravlund, och vad gravskötsel betyder.

Begravning

Avsked vid kistan

Begravning

I begravningsceremonin får vi tacka för den tid som varit. Begravningen är en akt av kärlek och respekt för den som är död. Kontakta expeditionen vid frågor om begravning.

Borgerlig begravning

Alla avlidna, oavsett om man är med i något religiöst samfund eller ej, måste gravsättas. Men alla vill inte ha en begravning i kyrkan. Därför finns det också borgerliga begravningar.

Kyrkogårdsförvaltningen har kontor vid Starrkärrs kyrkogård. Välkommen att kontakta oss för visning av gravplats, beställning av gravskötsel eller andra frågor som rör kyrkogårdarna. Kyrkogårdsförvaltningen tfn: 0303-444 040

Medarbetare på Starrkärrs- och Kilandas kyrkogårdar