Snart är renoveringen av Sankt Pauli kyrka i Malmö klar.
Foto: Maria Lundström

Sankt Pauli i Malmö rustas med kärlek och expertis

Nyhet Publicerad Ändrad

Renoveringen av Sankt Pauli kyrka satte igång i augusti 2015. Den högtidliga återinvigningen den 26 mars i år närmar sig. Lunds stifts biskop Johan Tyrberg är en av de medverkande.

Målaren Johan Lindberg, elektrikern Stipe Milic och målaren Pawel Brzozowsky uppskattar att ha Sankt Pauli kyrka i Malmö som sin arbetsplats.
Målaren Johan Lindberg, elektrikern Stipe Milic och målaren Pawel Brzozowsky uppskattar att ha Sankt Pauli kyrka i Malmö som sin arbetsplats. Foto: Maria Lundström

- Det blir stort. Då kommer vi såklart, säger hantverkarna Johan Lindberg, Stipe Milic och Pawel Brzozowsky som har ägnat åtskilliga timmar under Sankt Pauli kyrkas valv.

De tre hantverkarna är tacksamma att jobbet närmar sig slutet och ser fram mot den där söndagen i mars när allt är putsat, fejat och klart.

- Att renovera en kyrka kräver sitt. Det är ett helt klart ett speciellt jobb. Man får använda silkesvantarna. Det berättar Johan Lindberg, en av dem som varje dag traskat iväg till jobbet i den storslagna kyrkan i centrum av Malmö. 

Känner ni att ni får kontakt med de högre makterna?
- Jo, säger målaren Johan Lindberg och tittar på sina kollegor, vi märker av änglarna.

För elektrikern Stipe Milic är det första gången han jobbar i ett kyrkorum.

- Det liknar inte något jag gjort förut. Innan var det byggställningar och plast överallt men nu börjar man se slutresultatet.

Det liknar inte något jag gjort förut.

Stipe Milic

Och vackert blir det. En titt inne i kyrkan ger syn för sägen. Byggnadsställningarna är bortplockade och det mesta av det mödosamma konserveringsarbetet är klart. En stolt Stipe Milic ber mig rikta blicken uppåt och pekar upp mot taket.

- Titta upp i himlen, säger han.

Takhöjden är imponerande, konstruktionen i trä likaså. I mitten strålar dagsljuset in genom ett fönster. 

Många nattvardsfirare

I församlingshuset intill kyrkan möter prästen Elisabet Hartman upp.

- Kyrkan stängde den 28 februari 2015. Vi börjar bli lite trötta på det nu, det har varit mycket pusslande, berättar Elisabet medan hon visar runt.

Mitt i huset finns kyrksalen där man firat gudstjänst sedan renoveringen satte igång.

- Det är många nya som hittar vägen till hit. Vi får se om de följer med när kyrkan slår upp sina portar igen. Det positiva är att antalet nattvardsfirare har ökat kraftigt. 80 procent tar kommunionen nu. Jag tror det beror på salens storlek. Det blir en förtroligare stämning i ett mindre rum. Vi gör fridshälsningen direkt efter den första psalmen. Det sätter också sin prägel.   

Snart är väntan över. Den 26 mars invigs Sankt Pauli kyrka på nytt. Kyrkoherde Anders Ekhem och biskop Johan Tyrberg medverkar.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

bakgrund

  • Kyrkan ligger vackert placerad mitt i ett kors som utgörs av de alléförsedda Kungsgatan och S:t Pauli kyrkogata. Kyrkan uppfördes 1880-1882.
  • Problem med fukt och sedermera hussvamp har varit ett konstant problem. Delar av Rörsjöstaden är byggd på utdikad sjömark.
  • Efter uppförandet har byggnaden genomgått mindre och större renoveringar i stort sett varje år. Yttertaket har lagats i olika omfattning och med varierande material under årens lopp. Detta har lett till en långsam nedbrytning av både trä- och putsstrukturen inne i kyrkorummet. Länge har dekorationsmålningarna inne i kyrkan spjälkat loss och släppt från sitt underlag.
  • Renoveringen som påbörjades 2015 syftar till att återställa kyrkorummet till det utseende som kyrkan hade vid den senaste genomgripande restaureringen 1957, ledd av dåvarande domkyrkoarkitekt Eiler Graebe.
  • Det är bland annat dekorationsmålare Ragnar Falk och Skånes Målerikonservatorer som arbetar med den omfattande restaureringen som sådant som putslagningar, ommålningar, dekorationsmålning och konserveringsarbeten.

Källa: Skånes Målerikonservatorer, Wikipedia och Sydsvenskan.

 

Varenda detalj i kyrkan får kärleksfull behandling, från tak till golv och väggar.
Varenda detalj i kyrkan får kärleksfull behandling, från taket till predikstol och väggmålningar. Foto: Maria Lundström
Elisabet Hartman, präst i Malmö Sankt Pauli, tänder ljus i församlingshuset där man firat gudstjänst sedan renoveringar tog sin början.
Elisabet Hartman, präst i Malmö Sankt Pauli, tänder ljus i församlingshuset där man firat gudstjänst sedan renoveringar tog sin början. Foto: Maria Lundström