Foto: Jan Yngwe

Konsert med Vocal Art Ensemble of Sweden

Nyhet Publicerad

Söndag 5 februari kl. 18.00

Kom och upplev vacker körmusik framförd av Göteborgsbaserade kammarkören Vocal Art Ensemble of Sweden. Dirigent Jan Yngwe. 

Ensemblen är en stark röst i det svenska och internationella körlivet. Musiken är till största del hämtad ur körens nya CD "Urgency of Now" som blev utnämnd till "Årets bästa klassiska CD 2015" (Hifi&Musik). Urgency of Now - angeläget, nyskapande och gränsöverskridande. En upplevelse du inte vill missa.

Kören och Jan har turnerat över större delen av Europa, dessutom till Japan (1989) , Kuba (1995) , Sydafrika (1999)  Brasilien (2004) och Kina (2012), sammanlagt ett 40-tal internationella konsert-turnéer.

Vocal Art Ensemble är genom åren mångfaldiga prisvinnare i internationella körtävlingar och med sina många skivproduktioner, radioinspelningar och TV-framträdanden, har ensemblen prisats såväl nationellt som internationellt, inte minst för sina tolkningar av senromantik och vår tids körmusik.

Kören har också regelbundet engagerats för konserter, operaföreställningar och skivinspelningar (Deutsche Grammophon) tillsammans med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Dessutom har kören samarbetat med artister som Magnus Carlsson, Lisa Nilsson, Tommy Körberg, Bo Kaspers, Stefan Nilsson, Magnus Uggla, Augustifamiljen, Sofia Källgren, Åsa Fång, Uno Svenningsson och Sofia Karlsson. Körens samarbete med Loa Falkman kan  också höras på CD:n  ”Kom i min famn”(Sony).

Vocal Art Ensemble och Jan Yngwes musikaliska samarbete grundar sig i en övertygelse om musikens kraft och nödvändighet i ett alltmer ”rusande” samhälle, musiken som en möjlighet och hjälp för var människa till en mångdimensionell och fördjupad syn på tillvaron och livet.

För sitt hängivna musikaliska engagemang i vår tids ”brännande” frågor har kören uppmärksammats mycket i såväl SR (”veckans artist” i P2) som SVT (”veckans konsert” i TV2).

Sommaren 2017 representerar VAE  Sverige  vid  ”World Symposium on Choral Music”  i Barcelona.

Besök körens hemsida: www.vocalartensemble.se

 

JAN YNGWE – körens dirigent (sedan 1978), är professor i körsång och dirigering vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och räknas som en av Sveriges främsta dirigenter i sin generation.

Han har studerat dirigering i bl a London, Salzburg och Siena.

Genom åren har han dirigerat alla svenska orkestrar av rang: Radiosymfonikerna, Kungliga Filharmoniska Orkestern Stockholm, Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester m.fl.

Jan är dessutom dirigent för Kammarkören vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Han är också internationellt verksam, ofta efterfrågad som dirigent, inspiratör, pedagog och föreläsare.

Jans produktion som tonsättare (medlem i Föreningen Svenska Tonsättare FST sedan 1988) domineras av kör- och orkestermusik och många är de verk som under åren direkt tillägnats Kammarkören Pro Musica/Vocal Art Ensemble.

2004 tilldelades Jan Yngwe ”Johannes Norrby-medaljen” för ”en mångårig, framgångsrik och ytterst kvalificerad verksamhet som kördirigent” och han blev dessutom  utnämnd till  “Årets Körledare “2015”   “för sin höga konstnärliga kvalitet under decennier som tongivande i det svenska och internationella körlivet”.