Ett dop i en kyrka. En liten flicka bär ett dopljus för att överlämna till det nydöpta barnet.
Foto: Jesper Wahlström /Ikon

Dop

Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Här hittar du mer information och du kan skicka önskemål om datum för dop.

Döp dina barn – de blir kärleksfullt berörda av Gud

Svenska kyrkan uppmuntrar föräldrar att döpa sina barn, eftersom Jesus sa åt oss att döpa.  

Dopet är en gåva!

Dopet är en gåva och ett tecken på Guds kärlek till varje människa. Därför är det lätt att döpas! Vi behöver inte tro på ett särskilt sätt, kunna mycket om tro och kyrka, eller hålla med om allt. Dopet är ett erbjudande till varje människa. Vi döper eftersom Jesus sa att vi skulle göra det och vid samma tillfälle gav han också sitt löfte att vara med oss alla dagar. Den omsorgen och kärleken får dopet vara en påminnelse om.

Dopet är en fest!

Det är fint, festligt och högtidligt med dop! Men också enkelt. I gudstjänsten finns präst, musiker och vaktmästare med och ordnar allt. Ni kan vara ett litet sällskap med föräldrar och dopbarn eller många gäster – det blir lika fint! Fest efteråt, dopklänning med mera är tillval som man bara väljer om man vill. Vi hjälper gärna till med dopkläder eller lokal.

Dopet är ett sakrament!

Det betyder helig handling och därför finns det en särskild ordning som vi följer i kyrkan. Innan dopet träffar ni prästen för ett dopsamtal om dopets betydelse. Som dopkandidat eller förälder har du möjlighet att välja psalmer och påverka musik. Båda vårdnadshavarna ska vara med vid samtalet. Som döpt får du möjlighet att växa i tro och kunskap genom att delta i verksamheter och gudstjänster, du blir inbjuden till konfirmation om du döps som barn och till dopundervisning om du döps som vuxen.

Dopet ger tillhörighet!

Genom dopet blir den som döps en del av Guds stora familj - den kristna kyrkan i världen. Du blir medlem i Svenska kyrkan. Om du redan är döpt och vill bli medlem ska du inte döpas igen – läs mer om medlemskap i Svenska kyrkan här.

Dop gäller hela livet!

Det finns ingen åldersgräns för dop. Vem som helst som inte är döpt är välkommen att låta döpa sig. Dopet är en av livets verkligt stora milstolpar då vi på ett speciellt sätt knyts till Gud och kyrkans gemenskap. Vi döper små barn, konfirmander, vuxna och äldre!

Välkommen att boka dop och ta emot dopets gåva!

Doptillfällen

När det gäller barndop i Starrkärr-Kilanda församling är det vanligaste att de sker i en dopgudstjänst i Starrkärrs kyrka, på lördagar eller söndagar. Men dop kan också äga rum på andra dagar och platser, hör av dig till expeditionen med dina/era önskemål. Huvudregeln är max två dopbarn vid samma doptillfälle.

Du kan skicka in en bokning via formulär nedan, där du skriver in önskemål om datum. Du kan också mejla eller ringa till expeditionen för att boka.
Tfn: 0303-444 000
E-post: starrkarr.pastorat@svenskakyrkan.se
 

Boka dop

Använd formuläret nedan för att boka dop i någon av församlingens kyrkor. När vi fått in ert önskemål tittar vi om datumet ni önskat är ledigt och sedan återkopplar vi till er. 

Församlingsexpeditionens personal läser och svarar på mail under expeditionstiderna som är helgfria tisdagar, torsdagar och fredagar. 
Under sommaren kan andra expeditionstider förekomma.

Uppgifter om dopkandidaten

Uppgifter om vårdnadshavare – gäller barndop.

Kontaktuppgifter

Önskemål

För att vi ska kunna administrera dopet behöver vi lagra de personuppgifter om dig själv, ditt barn, och ev. annan vårdnadshavare som du angivit här. Du kan återkalla ditt samtycke när som helst, men detta påverkar inte lagligheten av den behandling som redan hunnit utföras. Uppgifterna kommer att raderas efter att dopet och ev. dopclearing har skett, men uppgifter för medlemmar och antecknade i Svenska kyrkan sparas i vårt medlemsregister. Du kan läsa mer om denna behandling på www.svenskakyrkan.se/starrkarr-kilanda/personuppgifter

En uppslagen psalmbok där man ser psalmen Gud som haver barnen kär.

Musik vid dopgudstjänsten

Här hittar du några förslag på psalmer som förhoppningsvis kan hjälpa dig i valet av musikalisk inramning av dopgudstjänsten.

Dopmusik på Spotify

Här finns en spellista på spotify med massa tips på musik till dopet!

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?