Foto: Louise Hedberg

Etisk pub med Bibelteater, bullar och biskopsprat

Sören Dalevis första tid som biskop har inneburit mycket arbete med att bland annat tillsätta tjänster och hitta former för sitt ledarskap. När han nu medverkar på etisk pub i Karlstad onsdag den 1 februari erbjuds en av de första möjligheterna att möta honom utanför kyrkans egna lokaler.

Att det blir just på etisk pub och i samband med teaterföreställningen Vägen passar bra för biskopen med valspråket Människa bland människor:
- Berättelsen om den barmhärtige samariern handlar om personer som alla ser en skadad man på vägen och agerar olika, de flesta med att bara gå förbi. Frågan är tidlös och brännande aktuell: Ska jag ta hand om min medmänniska? Om främlingen? säger han.

"Det är inte alltid lätt att förhålla sig"
Efter föreställningen berättar biskopen lite mer om kristen tro och synen på medmänniskan/främlingen. Avslutningsvis följer ett samtal mellan honom och publiken.
Västanå teaters Jakob Hultcrantz Hansson står för föreställningens manus och regi och personalen i Bibelberättelsernas hus för skådespeleri och musik.

- Vi har människans utsatthet nära oss – i tiggaren på gatan, i flyktingströmmarna. Det är inte alltid lätt att förhålla sig. När man ställs inför de svåra valen kan man lockas att titta åt andra hållet och bara gå förbi, konstaterar Jakob Hultcrantz Hansson som tillsammans med ensemblen hoppas stimulera publiken till mer medvetna, genomtänkta val.

Media hälsas varmt välkomna till föreställningen och samtalet efteråt.

När och var: Onsdag 1 februari kl 18-20 på Arenan i Karlstads stadsbibliotek.

Föreställningen är gratis och etisk pub arrangeras av:
Svenska kyrkan, Karlstads universitet, Riksteatern Värmland, Landstinget i Värmland, Sensus studieförbund och Svenska Migrationscentret

Föreställningen Vägen spelas vid ytterligare tre tillfällen i februari, men då utan biskopens medverkan: Onsdag 15 februari kl 13.00, Torsdag 16/2 februari kl 18.00 och Söndag 19 februari kl 16.00. Platsen är då Barnens Katedral/Kroppkärrskyrkan, Storsvängen 1, Karlstad.

Mer information:
Cecilia Hardestam, diakon och redaktör