Foto: Mikael Ringlander

15 filmer tävlar om Svenska kyrkans filmpris

Nyhet Publicerad

På fredag invigs den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival. För sextonde året delar Svenska kyrkan ut sitt filmpris. Ett fokusområde på årets festival är religion.

 

 

Pristagaren får förutom 50 000 kronor också ta emot statyetten Angelos, skapad av Erland Forsberg. Vinnaren av Svenska kyrkans filmpris presenteras vid filmens första offentliga visning under festivalen.

Filmerna som tävlar om Svenska kyrkans filmpris
OUAGA GIRLS Regi: Theresa Traoré Dahlberg
SHAPESHIFTERS Regi: Sophie Vuković
CITIZEN SCHEIN Regi: Kersti Grunditz Brennan, Jannike Åhlund, Maud Nycander,
DRÖM VIDARE Regi: Rodja Sekerzök
EXFRUN Regi: Katja Wik Epifanía Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia
SYSTRAR BAKOM GALLER Regi: Nima Sarvestani
EPIFANÍA: Regi: Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia
DEN ENDA VÄGEN Regi: Manuel Conchas
RUM 213 Regi: Emelie Lindblom
TRAFIKLJUSEN BLIR BLÅ I MORGON Regi: Ragnhild Ekner
MIN MOR Regi: Maj Wechselmann
VYKORT FRÅN PETROKEMIN Regi: Simon Borka Gunnarsson
THE INERTIA VARIATIONS Regi: Johanna Saint Michaels
INGEN TID FÖR KÄRLEK Regi: Bengt Löfgren och Bo Sjökvist
PEARL OF AFRICA Regi: Jonny von Wallström

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2017
Mikael Ringlander
Juryordförande. Präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan Göteborgs stift och en av projektledarna för Svenska kyrkans kultursatsning Se Människan.
Caroline Krook
Tidigare biskop i Stockholms stift, ordförande för Sigtunastiftelsen, författare och föredragshållare.
Roland Hedlund
Mångårig projektledare och producent på Sveriges television. Har arbetat med bland annat Hem till byn, Ett dockhem, Charlotte Löwensköld, På spåret och var en av initiativtagarna till Dobidoo.

Fokus Gudar och människor
Ett av årets fokusområden på festivalen är ”Gudar och människor”, med en rad filmer som anknyter till tro och religion. Bland annat arrangeras i samarbete med Göteborgs interreligiösa råd filmvisning i Göteborgs synagoga, Göteborgs domkyrka och Göteborgs moské. I samband med visningarna kommer regissörerna Ori Sivan, Eugène Green och Omar Regan att finnas med för ett samtal kring sina filmer.

Det blir också flera seminarier på temat film och religion, Svenska kyrkan är medarrangör till två av dem. Det första, ”Är det möjligt att filma Gud?”, handlar om hur tro, gudar och religion har skildrats genom filmhistorien. Medverkar gör författarna Anita Goldman och Göran Greider tillsammans med teologen Ola Sigurdson, imamen Mohammad Muslim och teaterregissören Yael Feiler.

I det andra, med rubriken ”Tro och politik”, medverkar regissörerna Eugène Green, Omar Regan, Magdi Ahmed Ali och Elisabeth E. Shuch i ett samtal om hur det är att skildra ett så känsloladdat och mångfacetterat ämne som religion på film.

Göteborg Film Festival är Nordens ledande filmfestival med över 30 000 besökare i fjol. Årets festival pågår 27 januari - 6 februari. Vid sidan av religion är också samisk film i särskild fokus i år.