Jozsef Nemeth

Nyhet Publicerad Ändrad

Han springer långt men vill springa längre, vill lära sig koptiska och ser fram emot att lära känna sin nya församling.

5 frågor

1. Vad gjorde du innan du blev präst?
2. När du inte jobbar – vad gillar du att göra då?
3. Nämn något du är bra på och något du skulle vilja lära dig.
4. Hur tycker du en bra präst ska vara?
5. Vad ser du fram emot i ditt nya jobb?

1. Vad

1. Innan jag blev präst har jag främst studerat vid universitet och läst teologi. Men jag har också jobbat en del, bland annat många somrar som vårdbiträde i hemtjänsten i Lund.

2. När jag inte arbetar, tycker jag bland annat om att ägna mig åt bland annat gymträning och löpning. Jag tycker också mycket om att resa: om inte till släktingarna i Ungern, så gärna till Kroatien eller Italien.

3. Även om jag är bra på att springa långa sträckor i skog och mark, vill jag bli ännu bättre! Jag är också fascinerad av olika språk och skulle gärna vilja, åtminstone försöka, lära mig ett helt främmande språk, som arameiska eller koptiska. 

4. Jag tycker att en bra präst ska leva bland människor och i sin gärning vara lyhörd och öppen. En präst, menar jag, behöver också vara en kunnig teolog som på ett bra sätt kan bidra till den kontinuerliga utläggningen och aktualiseringen av den kristna tron och så alltid peka mot Kristus.

5. Jag ser framemot att fira gudstjänster, av alla de slag, och emot att predika. Så får jag, genom riten, bidra till att uttrycka och ge ett språk till sådant som är viktigt i människors liv. Jag ser, givetvis, också fram emot att lära känna församlingen och de människor som finns där.  

Jozsef ska jobba som pastorsadjunkt i Jämshögs församling, Blekinge.