Mynt och människor

Ekonomi är en spännande och skrämmande aktivitet.Då tänker jag inte bara på privatekonomin, som tar sina krumsprång ibland. Nej, jag tänker mer på den globala ekonomin.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

När Donald Trump mot all förmodan blev vald till president i USA, då steg värdet på börsen. Och ändå är det han som sagt att man skall stänga gränserna mot México och utvisa alla illegala invandrare.
   Han har också lovat se till att inga fler företag flyttar till andra länder och sagt att tanken om globala uppvärmningen bara är ett påhitt. Hmm!
   Likaså är det så att när ett stort företag presenterar sin kvartalsrapport och vinsten har minskat med ett antal miljoner, då sjunker genast värdet på börsen.
   Men när man bestämt sig för att ta krafttag mot vinstsänkningen och avskeda några tusen anställda, då blir plötsligt värdet på aktien större. Och förtroendet för företaget ökar.

Koppling till medmänsklighet
Det verkar som om det fanns någon form av korrelation mellan ekonomi och mänsklighet. När någon sätter igång en aktivitet av ekonomisk natur som innebär att människan får mindre plats, berövas sina utkomstmöjligheter, avkläds en del av sitt värde - då går ekonomin upp och staplarna stiger i ekonomernas datorer.
   Men när människor har arbete, plats att leva på och företagens vinster är på en relativt hyfsad nivå, då sjunker staplarna i ekonomernas excelark.

Ingen slump
Kanske är det inte en slump att det var Judas som hade hand om ekonomin i lärjungaskaran. Inte för att han skulle varit en så mycket ondare människa än de andra. Det tror jag inte ett ögonblick på.
Det är mera så att ett alltför stort fokus på penningpungen gör att vi tappar bort det perspektiv som gör varje människa värdefull och viktig.

Av Rolf Wollert, präst i Sollebrunn med omnejd