Foto: Clifford Shirley

Om Västerås

Västerås, vid insjön Mälaren, är med sina dryga 140 000 invånare landets sjätte största stad, och den växer fortfarande: Varje år ökar befolkningen med ca 1 000 personer.

Västerås är Sveriges sjätte största tätort (2017) med ca 147 400 invånare, är residensstad för Västmanlands län och stiftsstad för Västerås stift. Västerås är även en av fem städer i Sverige som fortfarande växer. Staden ligger vid Mälarens norra strand cirka 10 mil, eller 53 minuter med tåg, nordväst om Stockholm. I Västerås finns landets största småbåtshamn, ett av Sveriges mest imponerande idrottsområden Rocklunda och cirka 37 mil cykelvägar och flera vackra utflyktsleder.

Stark företagaranda
Exempel på företag som startats i Västerås är ICA, Hennes & Mauritz och ASEA. Idag präglas staden av en stark nyföretagaranda med forte inom teknisk innovation. Mälardalens högskola, med ca 13 000 studenter, är en av de bästa i landet att ge utbildning som leder till jobb. Mälardalens högskola har bland annat fått utmärkelsen ”årets studentstad”.

Levande kulturliv
Västerås har ett levande kulturliv med bland annat länsscenen för Västmanlands teater, Västerås Konserthus samt Karlsgatan 2 vilket rymmer både Västerås konstmuséum och Västmanlands läns museum. Staden startade tidigt med musikklasser och har en framåtsträvande kulturskoleverksamhet som bland annat fått pris som ”årets kulturskola”.

Svenska kyrkan Västerås är en av stadens främsta kulturaktörer. Bara domkyrkomusiken erbjuder varje år fler än hundra konserter, varav de allra flesta är gratis. I Västerås domkyrka finns också Skattkammaren med föremål från Västerås kyrkor. Västerås domkyrka har tilldelats tre stjärnor i den internationella reseguiden Guide Michelin, vilket innebär att den är värd en egen resa. Katedralen är också ett av stadens största turistmål, med ca 200 000 besökare varje år.

Historia
Officiellt firade Västerås stad sitt 1000-årsjubileum sommaren 1990, men redan på stenåldern kring år 2500 f Kr. började människor att bosätta sig i området.  Straxt utanför staden ligger fornminnesområdet Anunsdhög med en av landets största gravhögar och imponerande skeppssättningar.  Man har funnit spår av betydande bebyggelse och gravrösen i centrala Västerås som härstammar från bronsåldern.

I början av 1000-talet var Västerås Sveriges näst största stad och på 1100-talet utnämndes Västerås till biskopsstift, här fanns tidigt både biskop och kungafogde, och Västerås domkyrka började byggas.

1527 ägde Gustav Vasas reformationsriksdag rum i Västerås.
Johannes Rudbeckius grundade Sveriges äldsta gymnasium, Rudbeckianska gymnasiet år 1623. Hans hustru, Malin Hising, lär ha lett den första ordnade undervisningen för flickor, i Västerås.

Staden har fått sitt namn från det tidigare namnet Västra Aros.

 

Läs mer om Västerås stad på kommunens hemsida.