Foto: Magnus Aronson/IKON

Vårstart för meditation

Nyhet Publicerad Ändrad

Onsdag 18 januari börjar den uppskattade meditationen i Piteå kyrka om för våren. Välkommen kl. 12.00.

Meditation och avspänning

Välkommen kl. 12.00 till Piteå kyrka. Nybörjare är välkomna för introduktion kl. 11.30 för att bland annat få hjälp med sittställning, med mera.

Plats: Piteå kyrka, Nygatan 25
Dag: Onsdagar. Start 18 januari.
Tid: 12.00 (11.30 för nybörjare)
Ledare: Inger Lundgren, 070-568 70 17

Vad är meditation?

Meditation i Piteå kyrka utgår från kristen djupmeditation.

Kroppen och sittställningen är av central betydelse i meditation. Att sitta i balans, i kroppens lodlinje och med så lite spänning som möjligt hjälper dig att nå inre och yttre stillhet. Sittställningen gör det möjligt att spänna av och ge utrymme för andningen. Den fria andningen, i kroppens egen takt, ger dig hjälp till stillhet: Du kan tänka att du andas ut oro och andas in vila och frid. Liksom andningen får komma och gå fritt, försöker du även låta tankarna som kommer och går passera utan att fästa någon vikt vid dem eller värdera dem. Det är inte alldeles enkelt. Men övning ger färdighet!

Meditation är också ordlös bön. Att sitta några stycken tillsammans i tystnad i Piteå kyrka är en förunderligt mäktig och fascinerande upplevelse.

Hur går det till?

Varje vecka kl. 11.30 kan du komma till Piteå kyrka och få en introduktion. Det betyder att du får hjälp med sittställningen och kan känna dig för om du vill sitta på stol, pall eller kudde. Kl. 12.00 börjar meditationen. Det innebär att vi sitter tysta tillsammans i två pass om 15 minuter vardera. Den som leder meditationen har koll på tiden och visar med tre slag i en klangskål när meditationen börjar och slutar. Mellan de båda passen går vi tillsammans – fortfarande i tystnad – så kallad meditativ gång inne i kyrkorummet. Syftet med den meditativa gången är att få igång cirkulationen och att röra kroppen. I sin helhet tar meditationen ungefär en timme.