Nacka församling

Nacka församling Besöksadress: G:a Värmdövägen 14 b, 13137 Nacka Postadress: Box 31, 13106 Nacka Telefon: +46(8)54606100 E-post till Nacka församling

Enhetlig begravningsavgift från 2017

Om du är folkbokförd i Sverige och betalar inkomstskatt betalar du också begravningsavgift, oavsett om du är med i Svenska kyrkan eller inte. Den ser till att det finns begravningsplatser för alla och att de hålls i fint skick. 2017 införs en ny enhetlig begravningsavgift för hela Sverige, enligt ett beslut i riksdagen.

Svenska kyrkans församlingar ansvarar för begravningsverksamheten, förutom i Tranås kommun och Stockholms stad. Tidigare har varje församling beslutat vilken begravningsavgift som ska gälla, men från 1 januari 2017 gäller en och samma procentsats för hela Sverige (Med undantag för Stockholms stad och Tranås kommun).

Exakt begravningsavgift

För dig som bor i Nacka församling innebär begravningsavgiften en ökning från 16 öre till 24,6 öre per intjänad hundralapp. Om du tjänar 250 000 kronor om året betalar du 615 kr per år eller 51 kr per månad. Den enhetliga avgiften tas ut från 2017 och syns på skattsedeln från 2018.

Därför införs enhetlig begravningsavgift

Anledningen till att en enhetlig begravningsavgift har införts är en byråkratisk åtgärd som har att göra med att personer inte längre folkbokförs på församling utan i första hand på sin bostad, till exempel på lägenhetsnummer. Tanken är också att jämna ut de skillnader som finns mellan stora och små församlingar.

Så bestäms begravningsavgiften

De kyrkliga begravningshuvudmännen har redovisat sina kostnader för begravningsverksamheten. Utifrån det fastställer den statliga myndigheten Kammarkollegiet hur stor den enhetliga begravningsavgiften ska vara.

Därför har nivån på avgiften varierat mellan orter

Olika orter har haft olika nivåer på begravningsavgiften. Det beror främst på hur många som bor inom församlingen och hur hög den beskattningsbara inkomsten är där.