- Det här är ett unikt tillfälle att se denna konst som vanligtvis inte är tillgänglig för allmänheten. 1600-talet är spännande. Passa på, det här är fantastisk konst, säger producenten Viktoria Munck. På sin arm har hon tio månader unga Zacharias som varit med hela vägen genom utställningens tillkomst.
Peder Winstrup var en stor kulturpersonlighet och en renässansman. Bouppteckningen visar att han hade 41 konstverk i sin ägo. Vad var det för konst som Peder Winstrup omgav sig med?
- Det är okänt vilka konstnärerna var, men verkligt dominerande under 1600-talet var holländarna. Vid det danska hovet där Peder Winstrup växte upp fick han ta del av den holländska konstskatten, berättar Lars-Göran Oredsson, konstintendent på Lunds universitets Konstsamling, medan han guidar kunnigt.
Dödskallar och landskap
Således visas i den nya utställningen verk upp av främst holländska mästare kryddat med några franska alster. Rummet där målningarna är hängda är tidstypiskt murrigt och belysningen återskapar den stämning som finns i rum upplysta av vaxljus. Verken är nogsamt utvalda med motiv som var karaktäristiska för tiden: Stilleben av mat, Vanitas med dödskallar, landskapsmålningar, porträtt och såklart en scen från en krigsskådeplats. 1600-talet var, jämte vårt eget, det mest krigiska århundradet i historien.

I ett ljusare rum intill hänger grafiska blad och etsningar, bland annat ett av Rembrandt som föreställer Tobias och ängeln Rafael. Det är kusligt skickligt hantverk, konstaterar Lars-Göran Oredsson när han böjer sig fram och pekar ut detaljer.
Konstverk som talar genom tiden
- Även om utställningen totalt består av tjugo målningar och elva grafiska blad så finns här enormt mycket man kan lära sig om epoken. Konstverken talar.
Vad händer framöver? Bland mycket annat pågår arbetet med att producera en utställning om Peder Winstrup och hans liv. Både bok och utställning är planerade att vara klara i maj under den så kallade kulturveckan.
- Den 6 maj 2017 öppnar museet i Lund sin stora Winstrupsutställning på entréplan. Den kommer att behandla mannen och mumien, vi kommer att visa de viktigaste upptäckterna om hans hälsa, visa hans begravningsdräkt och viktiga fynd i kistan som växter och insekter. Allt för att ge en så fullödig bild av Winstrup och Lund som möjligt, förklarar Per Karsten, museichef.
Människan och mumien
Utställningen kommer att ha tre avdelningar: ”Mannen och Karräristen”, ”Människan och Mumien” samt ”Winstrup hemmavid” – om familjen och vardagslivet i 1600-talets Lund. Utställningen pågår hela jubileumsåret fram till januari 2018. Samtidigt blir det bokskläpp på en populärvetenskaplig praktbok om Winstrup och projektet.
Den 6 maj slår samtidigt Botaniska trädgården upp portarna för en utställning om Winstrups växter. Den berättar om nyttoväxter, doftväxter och medicinalväxter som påträffats i kistan och som kom från biskopens egen trädgård och lantbruk.