Foto: Maria Lundström

Historiska museet i Lund: Mycket ljus på biskop Winstrup

Nyhet Publicerad Ändrad

Historiska museets stora kommande satsningar handlar om Peder Winstrup, grundare av Lunds universitet och biskop 1638-1679. Med början den 21 december öppnar utställningen Winstrup i konsten som pågår till den sista helgen i februari 2017.

Museichef Per Karsten arbetar intensivt med det medialt mycket uppmärksammade Peder Winstrupsprojektet.
Museichef Per Karsten arbetar intensivt med det medialt mycket uppmärksammade Peder Winstrupsprojektet. Foto: Maria Lundström

- Det här är ett unikt tillfälle att se denna konst som vanligtvis inte är tillgänglig för allmänheten. 1600-talet är spännande. Passa på, det här är fantastisk konst, säger producenten Viktoria Munck. På sin arm har hon tio månader unga Zacharias som varit med hela vägen genom utställningens tillkomst.

Peder Winstrup var en stor kulturpersonlighet och en renässansman. Bouppteckningen visar att han hade 41 konstverk i sin ägo. Vad var det för konst som Peder Winstrup omgav sig med?

- Det är okänt vilka konstnärerna var, men verkligt dominerande under 1600-talet var holländarna. Vid det danska hovet där Peder Winstrup växte upp fick han ta del av den holländska konstskatten, berättar Lars-Göran Oredsson, konstintendent på Lunds universitets Konstsamling, medan han guidar kunnigt.

Dödskallar och landskap 

Således visas i den nya utställningen verk upp av främst holländska mästare kryddat med några franska alster. Rummet där målningarna är hängda är tidstypiskt murrigt och belysningen återskapar den stämning som finns i rum upplysta av vaxljus. Verken är nogsamt utvalda med motiv som var karaktäristiska för tiden: Stilleben av mat, Vanitas med dödskallar, landskapsmålningar, porträtt och såklart en scen från en krigsskådeplats. 1600-talet var, jämte vårt eget, det mest krigiska århundradet i historien.  

Peder Winstrup var uppvuxen i den danska hovkulturen och omgiven av konst framförallt från Holland.
Peder Winstrup var uppvuxen i den danska hovkulturen och omgiven av konst framförallt från Holland, berättar Lars-Göran Oredsson. Foto: Maria Lundström

I ett ljusare rum intill hänger grafiska blad och etsningar, bland annat ett av Rembrandt som föreställer Tobias och ängeln Rafael. Det är kusligt skickligt hantverk, konstaterar Lars-Göran Oredsson när han böjer sig fram och pekar ut detaljer.

Konstverk som talar genom tiden

- Även om utställningen totalt består av tjugo målningar och elva grafiska blad så finns här enormt mycket man kan lära sig om epoken. Konstverken talar.  

Vad händer framöver? Bland mycket annat pågår arbetet med att producera en utställning om Peder Winstrup och hans liv. Både bok och utställning är planerade att vara klara i maj under den så kallade kulturveckan.

- Den 6 maj 2017 öppnar museet i Lund sin stora Winstrupsutställning på entréplan. Den kommer att behandla mannen och mumien, vi kommer att visa de viktigaste upptäckterna om hans hälsa, visa hans begravningsdräkt och viktiga fynd i kistan som växter och insekter. Allt för att ge en så fullödig bild av Winstrup och Lund som möjligt, förklarar Per Karsten, museichef.

Människan och mumien

Utställningen kommer att ha tre avdelningar:  ”Mannen och Karräristen”,  ”Människan och Mumien” samt ”Winstrup hemmavid”  – om familjen och vardagslivet i 1600-talets Lund. Utställningen pågår hela jubileumsåret fram till januari 2018. Samtidigt blir det bokskläpp på en populärvetenskaplig praktbok om Winstrup och projektet.

Den 6 maj slår samtidigt Botaniska trädgården upp portarna för en utställning om Winstrups växter. Den berättar om nyttoväxter, doftväxter  och medicinalväxter som påträffats i kistan och som kom från biskopens egen trädgård och lantbruk.

Maria Lundström

 

Fakta och bakgrund - Peder Winstrup

Vanitas - latin för 'fåfänglighet' eller 'tomhet' - är ett motiv i konst och litteratur, som avser att påminna om livets förgänglighet, och har en kristen undermening.

Utställningen är en del i det tvärvetenskapliga forksningsprojekt som pågår kring Peder Winstrup. Det är Crafoordska stiftelsen som donerat pengar till projektet. Winstrup föddes 1605 i Köpenhamn och dog 1679 i Lund. I sekler låg han begravd i Lunds domkyrka. I november 2013 öppnades Winstrups kista för en vetenskaplig förundersökning och i september 2014 fördes kistan från kyrkan i syfte att den mumifierade kroppen skulle genomgå undersökningar ledda av Historiska museet i Lund.

För producenten Viktoria Munck med sonen Zacharias har det varit en spännande resa att skapa utställningen.
För producenten Viktoria Munck med sonen Zacharias har det varit en spännande resa att skapa utställningen. Foto: Maria Lundström

Den 9 december 2015 fick allmänheten möjlighet att beskåda Peder Winstrups sällsynt välbevarade kvarlevor. Över 3 500 personer tog chansen. Peder Winstrup lades slutligen till ro i Lunds domkyrka den 11 december 2015, då kvarlevorna åter begrovs.

Projektet har hittills varit mycket uppmärksammat i pressen. Både nationella och internationella media som tidningar, TV och radio har uppmärksammat projektet allt sedan starten i september 2014. En presskonferens i april 2015 följdes av två dygn av intensiva intervjuer, framför allt efter det att Daily Mail och The Guardian publicerade stora helsidesartiklar om Winstrup. En live-intervju på BBC World Service ledde till en lång rad av efterföljande intervjuer.

- Idag kan vi med stolthet säga att ungefär 400 miljoner människor – faktiskt 5 procent av mänskligheten – vet vem Winstrup var. Det skulle ha glatt den gamle biskopen. Våra korta Youtube-filmer, producerade av Lunds universitet, har närmre en miljon träffar, summerar Per Karsten.

Danmarks Radio påbörjade 2015 inspelningarna för en ny historiedokumentär där Winstrupsprojektet får stor uppmärksamhet. Dansk tv-premiär sker under jubileumsåret 2017.

Historiska museet, som är en del av Lunds universitet, är ett museum, vars utställningslokaler ligger vid Krafts torg i Lund. Lunds universitet firar 350 år med ett jubileumsprogram som sträcker sig från december 2016 till slutet av januari 2018. Programmet innehåller över 250 publika evenemang.

Biskop Johan Tyrberg och museichef Per Karsten vid Peder Winstrups mumifierade kvarlevor.
Biskop Johan Tyrberg och museichef Per Karsten vid Peder Winstrups mumifierade kvarlevor. Foto: Maria Lundström