Foto: Kristina Strand Larsson

En god tanke när du passerar trappan

Nyhet Publicerad Ändrad

Mitt i flödet av julshoppande människor på köpcentret Emporia i Malmö sitter prästen Lotta Fång. Hela tiden passerar människor den lugna plats under trappan där Lotta har placerat sin rollup med texten A place to be.

Mellan stillhet och stress, mellan julglädje och jul-måsten sitter Lotta och bara är. Lotta utstrålar ett lugn och en inbjudande vänlighet som gör att många stannar till och vill tala om allt mellan himmel och jord. En del berättar om hela sitt liv.

– I dag pratade jag med ett par mammor som hade varit på babysim. En av dem berättade att de hade döpt sitt barn och om sina erfarenheter av det. En gammal dam slog sig ner på sin rullator. Hon hade jobbat på Sveriges Radio och hjälpte till i sin hemförsamling i Stockholm. Jag bjöd in henne till fjärde adventsgudstjänst i Hyllie kyrka där jag annars arbetar, säger Lotta.

Bjuder på skänkta äpplen

Lotta är på köpcentret Emporia i Hyllie i Malmö varje torsdag kl 13.30-15.30. Svenska kyrkans närvaro är ett samarbete mellan Emporia och Hyllie kyrka och det har nu pågått i ett halvår. Lotta eller hennes kollega är placerad vid en sittplats vid den röda uppgången. Här sitter man fredad, under en trappa, men ändå öppet så att alla kan se.

Foto: Kristina Strand Larsson

Svenska kyrkan lägger alltid fram broschyrer med kontaktuppgifter till andra kristna samfund och till företrädare för andra religioner. Lotta bjuder på äpplen, karameller och andra give aways. Äpplena skänks av en ICA-affär på Emporia. Lotta trivs. Alla är trevliga och nyfikna och hon känner verkligen att hon gör nytta.

– Är du en riktig präst? Den frågan får jag ibland. En del vill veta mer om dop och begravningar. Ett par hade rest till Emporia enkom för att tala med prästen. De var bekymrade över judarnas situation i Malmö. Någon har berättat att han gick ur Svenska kyrkan på grund av en gammal oförrätt, men att han nu funderade på att gå in igen, berättar Lotta.

Våga lämna sin trygga miljö

Det gäller att inte tränga sig på, men att vara uppmärksam på den som närmar sig. Lotta litar på sin fingertoppskänsla. Varje torsdag genom hela julen kommer Lotta att finnas på plats på Emporia. Svenska kyrkan ska lämna sin trygga miljö och våga utsätta sig, menar hon. Till Emporia kommer människorna, då ska också prästen finnas där.

– Ledningen för Emporia vill gärna ha oss här. De arbetar också med att köpcentret ska vara något mer än bara kommers. I ingångarna hörs havsljud eller sakral musik. I hela köpcentret finns sittplatser där besökarna kan sitta ner utan att bara handla. Sedan är det klart att ett köpcenter är byggt för att vi ska handla. Hur känns det att inte ha råd att köpa något, att bara kunna gå och drömma? Så kan det vara för många, säger Lotta.

I Gamlegård, Hyllie kyrkas församlingshem, blir det i år som alla år, ett öppet julfirande med umgänge och gratis julmat. Till detta bjuder Lotta in alla som verkar intresserade. En film som inspirerat Lotta i hennes arbete är Tro, hopp och kärlek av Ingela Romare. I den står en gammal kvinna på en tågstation dag ut och dag in och välsignar alla som går förbi. Det är hennes kall.
– Den filmen glömmer jag aldrig. Jag försöker göra lite som den där kvinnan. Alla som går förbi mig sänder jag en god tanke, eller så ber jag tyst en liten bön. De vet inte ens om det, men jag gör det ändå.

Kristina Strand Larsson

Foto: Kristina Strand Larsson