Chewbacca och Stormtroopers tog emot i vapenhuset

Nyhet Publicerad Ändrad

Har du hört talas om Starwars-mässa? Något så ovanligt arrangerades nyligen i Bjuvs församling.

Varannan torsdag kväll samlas ett 30-tal ungdomar för att fira Responsmässa i Bjuvs församling. Höstterminen avslutades med en Starwars-mässa där Chewbacca och Stormtroopers tog emot i vapenhuset. Karaktärer som egentligen står för ont och gott i filmsviten stod alltså sida vid sida som en levande bild av försoning. Sedan kom Darth Vader in och mässan kunde börja.

Utifrån 1 Joh 4:18, som citerades av karaktären Yoda, fick Anakin Skywalkers livsöde liv. Hans väg till den mörka sidan – till att en dag bli Darth Vader - förklarades Prinsessan Leia och blev en utmaning att se och reflektera över våra egna rädslor, hur vi kan hitta styrkan, kärleken och söka Gud.

Kicki Barklund

Kicki Barklund, ansvarig för Bjuvs församlings konfirmand- och ungdomsverksamhet, berättar att inspirationen till temat kom från församlingens kyrkoherde, Maria Thorsson, som inte bara kan sin Starwars utan dessutom firat fältgudstjänst med liknande tema på Camp Nobel i Mali.

Responsmässan är en mässa av ungdomar för ungdomar och ungdomliga sinnen. De yngsta är 13 år, de äldsta i 80-årsåldern. Det är en mässa med extra allt. Strålkastare, laserkanoner, rökmaskin och uv-lampa ger uttryck som får illustrera vad vi möter i livet, vad vi fokuserar på, vad som bär oss och vad vi alla har gemensamt. Precis som väggmålningarna i äldre kyrkor.

- Vi började fira Responsmässor i september i år. Det blev succé direkt. Den största utmaningen är att bryta för kvällen – ingen vill gå hem! berättar prästen Kicki Barklund.