Helena Eriksson
Foto: Maria Lundström

Församlingspedagogen Helena: ”Spännande att vara med i ungas trosutveckling”

Nyhet Publicerad Ändrad

"Jag har alltid haft ett intresse för religion och hur det påverkar människor. Det klickade i mig när en vän bjöd med mig till Helgeands församling i Lund. Där blev jag snabbt aktiv. Jag tycker att kyrkan erbjuder en fantastisk gemenskap."

Så här vacker är lekkyrkans brudklänning.
Nyligen invigdes en lekkyrka för barn i församlingen. Så här vacker är lekkyrkans brudklänning. Foto: Maria Lundström

Det säger Helena Eriksson som är församlingspedagog. Under barn- och ungdomstiden var hon inte engagerad i kyrkan i Lund där hon är uppväxt.

- Mitt intresse väcktes först i 20-årsåldern. Reflektion och analys är viktigt för mig. Genom att ifrågasätta saker kommer man också närmare dess betydelse. Jag valde att pluggade teologi med inriktning på religionsfilosofi i sex år, men fastnade inte för prästyrket.

Började med timvikariat

När magisteruppsatsen var klar visste Helena fortfarande inte vad hon ville göra. Genom ett timvikariat på en förskola hade hon koll på att hon tyckte om att jobba med barn. Hon fick tips om att bli församlingspedagog. Helena surfade in på stiftets hemsida och läste på om yrket.

- Jag fastnade för detta att få vara med i människors trosutveckling. Det är spännande.

När beslutet väl var fattat gjorde Helena praktik i Lomma. Hon gick Svenska kyrkans grundkurs i Hjo ett halvår och gjorde sitt slutår för att bli församlingspedagog i Sigtuna.

lära genom leken

- Det som framför allt var bra med utbildningen var att lära sig hur lektioner ska förberedas och hur man ska förklara för andra. Jag kände mig väl förbredd.

Vi sitter i ett mysigt källarrum i församlingshemmet där barn och unga brukar mötas. I sofforna lyser färgglada kuddar och kaffet i kopparna är nybryggt. Helena berättar att hon arbetat som församlingspedagog i Landskrona i 2,5 år. Det är hennes första tjänst i Svenska kyrkan. Inriktningen ligger främst på åldrarna 6-14.

Vad är bäst med ditt yrke?
- Att det är ett så otroligt kreativt jobb där jag för träffa mycket människor. Att jobba med barn och unga ger möjlighet att tänka nytt och tänka lekfullt. Jag utvecklas ständigt. Jag hittar nya sätt att bearbeta och förklara de stora frågorna.

- Leken är ett fantastiskt pedagogiskt verktyg, just för att barn får prova på olika roller och situationer.

Helena ger ett färskt exempel. Nyligen invigdes församlingens lekkyrka. Här ska barn kunna lära känna kyrkan genom att leka och utforska. De kan prova på ett antal yrken och roller – att döpa barn, viga, hålla begravning, använda sig av altaret med mera. Det har tagit ett år att iordningställa rummet i lekkyrkan. Många i församlingen har engagerats i arbetet.

Att jobba med barn och unga ger möjlighet att tänka nytt och tänka lekfullt. Jag utvecklas ständigt. Jag hittar nya sätt att bearbeta och förklara de stora frågorna.

Helena Eriksson, församlingspedagog

- Vi har använt oss av återvunnet material. För att skapa kyrkfönstren har eltejp och färgkritor använts. Orgelpiporna är gjorda av papptuber, säger Helena medan hon visar runt. Här finns idel prov på skaparlust och fiffiga, fantasifulla lösningar.

Möter konfirmander

Att möta konfirmander är en del av Helenas vardag. Hon leder tillsammans med andra NioNio - som har nio träffar i nio kyrkor - och Stjärngruppen, som består av unga som har behov av att vara del av ett mindre sammanhang. Till detta kommer veckomöten för mindre och större barn och satsningen kallad Barn i väntan/Barn i start för flyktingbarn.

Barn i väntan är till för nyanlända. För denna grupp finns behov av att bearbeta dels det trauma som flykten varit, dels lyfta hur det är att komma till en ny och främmande kultur.

- Det är ett bra och viktigt program som vi får mycket positiv respons på. De som deltar möts, pratar och ser att de inte är ensamma. Vi får kontakt med dem via gymnasiet. De flesta är i 16-årsåldern och härstammar från Syrien. Många har varit på flykt i ett år innan de landat här.

Mässa med låga trösklar

En annan sak Helena vill lyfta är hur viktigt det är att planera och göra saker tillsammans och hur positivt det är att ha ett bra arbetslag kring sig.

- Det är givande att vi har ett levande och pågående samtal  om tro och teologi kollegor emellan. Det färgar av vårt arbete på ett positivt sätt, konstaterar Helena.

- Varannan vecka firas Johannesmässa. Det är en familjemässa till för alla, enkel till formen, barnvänlig med låga trösklar. Vi är tre personer som förbereder och genomför den. Jag samarbetar med prästen Carina och musikern Emma kring mässan, vi väljer tema och utbyter idéer. Det är roligt och kreativt!

Hur kommunicerar ni utåt?
- Vi har Facebook, Instagram och webb. Vi behöver de kanalerna men de flesta som hittar till församlingen kommer till oss genom kompisars rekommendationer.

Vilka utmaningar möter du?
- Jag jobbar på att inte fastna i rutiner. Jag försöker våga göra nytt. Ibland får man också inse att mitt sätt att se eller tolka inte alltid är det rätta. Det är utmanande att tänka om.

Vad upptar de unga idag?
- Mycket cirklar kring detta med  identitet, att bli accepterad för den man är och hur man ska vara för att passa in. Jag möter en hel del frågor om hur man behandlar varandra. Hur ska man vara en god vän? Många barn har mött rasistiska åsikter. De är undrande kring hur de ska tackla det. Vi pratar om det och de delar med sig på ett modigt sätt som stärker dem och gör nytta.

Hur är det att arbeta i Landskrona?
- Jag tycker mycket om staden. Jag sökte mig hit för att det är en intressant ort. Det finns en problematik här. Det är just i det svåra kyrkan ska finnas. Vi har ett stort diakonalt arbete.

Meningsfulla arbetsuppgifter

- Jag tycker om att vi har fokus på religionsdialog i församlingen. Vi har till exempel en mycket uppskattad öppen verksamhet för kvinnor som kommer med sina barn och familjer. De har rötter i en lång rad olika länder. Det är en mötesplats som betyder mycket.

Att det är meningsfulla och varierade arbetsuppgifter som Helena har märks tydligt.

- Så som framtiden ser ut nu kommer jag fortsätta att arbeta som församlingspedagog ett bra tag till, avslutar Helena.

Det har blivit dags för henne att möta juniorerna i The Chillis i en annan del av församlingshemmet. Här sitter redan en grupp runt ett bord, upptagna med att pyssla och snacka.

- Det är jättekul att vara med. Jag längtar alltid efter att komma hit till våra samlingar, säger Elin Ohlsson, en av tjejerna.

Efter en gruppbild är glädjen och snacket i full gång i lokalen. Det har blivit dags för Helena och kollegan Linda Persson att starta upp eftermiddagens aktiviteter med The Chillis.  

Maria Lundström

Läs mer här om hur det går till att utbilda sig till församlingspedagog.

Att pyssla är uppskattat. Församlingspedagogen Helena med Alexandra Andersen, Elin Ohlsson och Vega Malmgren.
Att pyssla är uppskattat. Församlingspedagogen Helena med Alexandra Andersen, Elin Ohlsson och Vega Malmgren. Foto: Maria Lundström

Att bli församlingspedagog

En församlingspedagog arbetar främst med de pedagogiska uppgifterna i församlingen. Många har barn och ungdom som sitt huvudsakliga arbetsområde, men det finns också de som arbetar med inriktning mot vuxna.