Zaid i sin pappas famn.
Foto: Josefin Casteryd

Zaid längtar efter förskolan

Nyhet Publicerad

Zaid är ett av världens drygt 30 miljoner flyktingbarn. I tre år har han och hans familj bott i det jordanska flyktinglägret Zaatari. De har flytt från Syrien.

Zaid vaknar alltid först i familjen och går ut till sin lekstuga som hans pappa och bröder har byggt. Den är byggd av en överbliven presenning och lite staket. Golvet är av sand. Stenar och pinnar är leksaker. Här bestämmer Zaid, och den ende som får komma in är lillebror.

Zaids familj bor i två baracker. En uppspänd tältduk mellan dem skapar en liten innegård för matlagning och skyddar mot väder och vind. Totalt är de elva personer. Det är trångt, men det är deras hem efter flykten från kriget i Syrien.

– Min fruktaffär gick i konkurs eftersom det byggdes en militär checkpoint precis bredvid oss. Ingen vågade handla och jag var rädd att hamna emellan vid strider. Därför flydde vi hit, berättar pappa Nimer Al Natoor och fortsätter:

SORGEN ÖVER NÅGOT FÖRLORAT
Alla här bär på förlusten av hem, arbete och trygghet. Alla sörjer någon som dödats. Zaids mamma Iman berättar att hennes bror och hans fru har dödats i ett bombanfall. Hennes pappa tros ha skjutits ihjäl.

Om och när de kan återvända hem vet ingen och det är en stor sorg att inte kunna påverka vardagen; att leva i ett vakuum. Inga flyktingar får arbeta utanför lägret, och det finns få försörjningstillfällen i Zaatari. Livet är en ovärdig väntan som skapar depression och frustration..
Många, både vuxna och barn, lider av posttraumatisk stress och behoven av hjälp är större än tillgången. 

På fritidsgården Fredsoasen, som Svenska kyrkan har varit med och finansierat, kan ungdomar spela fotboll, träna karate, lära sig engelska, måla, sjunga och framför allt prata med vuxna.

– Ungdomarna älskar att vara här. Vi prioriterar de ungdomar som mår sämst. På kurserna pratar vi mycket om hur viktig skolan är, och många får ny motivation, berättar Mohammed Adam som är verksamhetsansvarig.

EN OSÄKER FRAMTID
Alla här bär på förlusten av hem, arbete och trygghet. Alla sörjer någon som dödats.
Zaid är alldeles för ung för Fredsoasen, men hans tolvårige bror Yazan kanske får en plats. Väntelistan är dock lång.

Yazan har hoppat av skolan. Han brukar istället ta familjens skottkärra och erbjuda skjuts av varor för att tjäna pengar. Men senaste tiden har det varit få uppdrag, och han är uttråkad.

Zaid däremot har nära till skratt och vill inget hellre än att få börja förskolan. I januari när han fyller fem är det dags. Då ska han få gå, med egen ryggsäck, den dammiga gatan ner till en av lägrets förskolor.
– Jag tror det blir roligt. Där finns många leksaker. Och kakor!

Text: Susanna Olivin

FAKTA OM FLYKTINGLÄGRET ZAATARI I JORDANIEN

 

Zaatari öppnade 2012 och idag lever här cirka 80 000 människor. De allra flesta som bor här kommer från samma syriska område, Daara.
Hela 58 procent av Zaataris invånare är barn mellan 0-17 år. Varje dag föds det i genomsnitt tolv barn i lägret. Det finns ett eget bostadsområde för de barn som har kommit ensamma hit och man arbetar aktivt för att hitta barnens släktingar. Alla i lägret tilldelas matkuponger. Vatten och elektricitet ransoneras. Det är förbjudet att odla eller bygga i lägret. Det är inte tillåtet att resa från lägret till Jordanien utan tillstånd och det är förbjudet att arbeta utanför lägret.
Organisationer som arbetar i lägret skapar arbetstillfällen. Fritidsgården Fredsoasen, som Svenska kyrkan varit med om att starta har idag 21 flyktingar anställda som vakter, kursledare och administratörer.
Läs om vårt stöd till människor på flykt från Syrien.