I en gospelkör används inte noter eller textblad. Körsångarna lyssnar och lär in sina stämmor på gehör, vilket kräver en del körvana. Men det är nödvändigt för att kunna sjunga ut, röra sig och klappa händer.
Foto: Mona Davidsson

Kören som det svänger om!

Nyhet Publicerad

I S:t Nikolai Gospel började julen redan i oktober. Körövningarna under hösten har sikte på den 10 december och två konserter i S:t Nikolai. Är du tenor eller sopran med körvana och lust att sjunga gospel? Välkommen till en ny termin i januari!

Det är höstmörk måndagskväll, löven på träden har ännu inte släppt taget men just denna kväll har molnen lättat en smula. Från församlingshemmet vid Karl XI:s väg hörs sång och taktfast klappande.
S:t Nikolai Gospelkör övar och ett medley med julanknytning börjar sitta som det ska.

Den nu 25-årsjubilerande kören bildades av Stefan Wikrén och leds sedan 1999 av Per-Henrik Johansson. Det är han som tar fram repertoar, gör vissa arrangemang och leder körövningarna. Men vid konserterna har han ofta en mer tillbakadragen roll.
– Vi har flera olika körledare, säger han. I och med att jag spelar i de gudstjänster där vi sjunger uppstod behovet av att ha fler som kan leda. Och det är något som berikar kören och ger energi.
Bland körens 40-tal medlemmar finns också ett flertal duktiga solister.
– De som vill vara solister får anmäla sitt intresse, säger Per-Henrik. Och jag lyssnar på alla nya som vill börja i kören, bland annat för att inte missa något solistämne.

Under åren förändras förstås sammansättningen i kören, medlemmar kommer och går men det finns sedan länge en stabil stomme. Stämmorna är fyra – första och andra sopran, alt samt tenor. Och några stadiga tenorer är välkomna att ansluta sig, liksom fler sopraner.
– Det får gärna vara långa personer, skämtar Per-Henrik. Vi har gott om kåpor i lite större storlekar!
Vid sina framträdanden är kören oftast klädd i kåpor i vinrött som köpts in av församlingen. Så klädkoden är inget att diskutera inför de cirka tio evenemangen varje år – jul- och påskkonserter, gospelmässor och gudstjänster.

Årets julgospel äger rum lördagen den 10 december, klockan 16.00 samt 18.30.
Vårterminen börjar sedan den 16 januari. Vill du börja i kören, ta i god tid kontakt med Per-Henrik Johansson på mejl: perhenrik.johansson@svenskakyrkan.se.

Text: Mona Davidsson