Värdet av alla mynt som blir ogiltiga i sommar beräknas till 2,7 miljarder – en smått otrolig summa. Så låt inte dina växelpengar bli liggande – de kan göra skillnad!
Foto: Mona Davidsson

Dina mynt räddar liv!

Nyhet Publicerad

Har du också en burk växelmynt hemma i köket? Har du pengar som ligger och skramlar i jackfickan? Låt dem rädda liv via våra insamlingsbössor. Med hjälp av dina femmor – och enkronor, och tvåkronor – får fler barn chans att fylla fem.

Den 1 juli nästa år blir gamla enkronor, tvåkronor och femkronor ogiltiga. Så låt dem inte bli liggande i burkar och fickor – skänk dem i insamlingsbössorna i årets julkampanj.
Kampanjen ”Låt fler få fylla fem” börjar 27 november, första advent, och pågår till och med januari.

De fyra adventssöndagarna satsar Halmstads City på söndagsöppet i centrumbutikerna. Halmstads församling medverkar och finns i marknadsstånd på Stora torg.
Vi bjuder på glögg och pepparkakor, det blir sång och musik av våra körer – och vi hoppas på generösa gåvor från julshoppande halmstadbor!
Förra årets julkampanj samlade in totalt 45 miljoner kronor i kampen för barns rätt till trygghet.
Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem – av undernäring, infektioner och bristande omsorg. Barn som får leva i trygghet – med mat, rent vatten, sjukvård och omsorg – kan klara sina första kritiska år.

Förutom kollekter, bössinsamlingar och olika aktiviteter bidrar sponsrande företag för varje ”high five”. Gör en high five, ta en bild och tagga den med #5för5! Varje high five som delas som offentligt inlägg på Instagram, Facebook eller Twitter ger fem kronor till insamlingen.
Och Halmstads församling uppmanar också till en annan variant av ”5 för 5”.
– Ge dina femkronor, och gärna en- och tvåkronor, i våra bössor, säger Ann-Sofie Orrdal som är samordnare för det internationella hjälparbetet i församlingen. Då vet du att du är med och räddar liv!
Och skulle någon vilja bli av med de sedlar – hundra- och femhundralappar – som blir ogiltiga i sommar tar vi förstås gärna emot dem också…

Text: Mona Davidsson

De fyra söndagarna i advent finns representanter från Halmstads församling på Stora torg. – Töm burkar och fickor på mynt och ta med dem till oss, så får fler barn chans att fylla fem, uppmanar Ann-Sofie Orrdal.
Foto: Mona Davidsson

Så här arbetar Svenska kyrkans internationella arbete

Drivs av tron att alla människor är skapade av Gud och har lika värde
Arbetar för alla människors rätt till mat, försörjning, trygghet, utbildning, hälsa och tro
Finns ofta på plats innan katastrofen inträffar – och stannar kvar efteråt
Arbetar för rättvisa, fredliga och demokratiska samhällen
Ger människor som lever i utsatthet förutsättningar att själva förändra sina liv
Kontrolleras av Svensk insamlingskontroll, en garant för ansvarsfull hantering av gåvor
Är medlem i ACT-alliansen, Action by Churches Together, som är ett globalt samarbete mellan kyrkor och kyrkorelaterade organisationer för katastrofinsatser, utveckling och påverkan