Inför allhelgona har Svenska kyrkan låtit TNS Sifo undersöka hur svenskar känner kring sorg och saknad. Undersökningen visar att de allra flesta anser att det är viktigt att minnas dem som dött. En stor del – 38 procent – vill göra mer för att hedra minnet av dem de saknar, men säger att hinder i vardagen kommer i vägen eller vet inte vad de kan göra.
Svenska kyrkan har tillsammans med TNS Sifo undersökt hur svenskar ser på sorg. I undersökningen framkommer att 80 procent tycker det är viktigt att minnas dem gått bort.
– Ofta håller vi sorgen inom oss, men den är en del av livet och något som förenar alla människor. Sorgen har en plats i vardagen och inte bara vid vissa tillfällen, som allhelgona, säger Ingrid Edgardh, sjukhuspräst i Svenska kyrkan.
38 procent vill göra mer för att hedra minnet av dem de saknar. När vi frågade vad som hindrade dem från att göra det fick vi olika typer av svar. 29 procent har svårt att formulera vad som hindrar dem, trots att de själva tycker det är viktigt att minnas dem de saknar. 22 procent menar att yttre störningsmoment stjäl deras uppmärksamhet medan 10 procent önskar en längre sammanhållen stund att tänka. En annan anledning är en rädsla för sorgen i sig, särskilt bland unga 18-29 år där 35 procent antingen är rädda för att själva bli ledsna eller att andra ska se dem ledsna.
– Vi möter alla sorg under livet. Det är okej sörja och bearbeta sorg på olika sätt. En del tänder ljus, andra behöver prata, vissa joggar, medan det för några känns helt rätt att dela minnen av den man saknar på nätet, säger Ingrid Edgardh.
Under allhelgona vill Svenska kyrkan, med initiativet #taenminut, uppmuntra till att ta en paus för att minnas någon man saknar. För att göra upplevelsen av en kyrkogård under allhelgona tillgänglig för fler publiceras under torsdagen en en-minuts-film inspelad i 360° på YouTube och Facebook.