Svenska kyrkan Stockholms stift

Svenska kyrkan Stockholms stift Besöksadress: Klara Södra kyrkogata 1, 11152 Stockholm Postadress: Box 163 06, 10325 Stockholm Telefon: +46(8)50894000 E-post till Svenska kyrkan Stockholms stift Webbplats

Indelningsändringar i Haninge, Österåker och Norrmalm

Stiftsstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde den 2 november att Ljusterö-Kulla och Österåker-Östra Ryds församlingar bildar ett pastorat från och med januari 2018. Samtidigt bildar även Dalarö-Ornö-Utö, Österhaninge och Västerhaninge-Muskö församlingar ett pastorat. När det gäller Norrmalms fem församlingar, inklusive Domkyrkoförsamlingen i Gamla stan, föreslås en indelningsändring till år 2022.

Till grund för besluten om ny indelning ligger utredningar och samråd med berörda församlingar och domkapitel. Även inkomna remissvar har beaktats.

När det gäller Norrmalm, inklusive Gamla stan, finns två alternativ. Antingen att de fem församlingarna bildar ett pastorat, eller att de sammanläggs till en församling. Stiftsstyrelsen beslutade att en grupp bestående av biskopen och berörda församlingar utifrån dessa alternativ ska förhandla fram en lösning som ska vara klar senast 2019. Indelningsförändringen ska sedan genomföras till år 2022.

Läs hela stiftsstyrelsens protokoll