Äntligen advent!

Advent är perioden före jul, en tid som rymmer mycket av både tro och traditioner. Har du tänt din adventsstjärna och börjat förbereda dig inför julen? Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes.

Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest i Jerusalem. Folket hade länge varit förtryckta av romarna, som hade makten, men nu hade de hört att det väntades en ny kung. De sjöng ”Hosianna”, som betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på Bibelns tid när man mötte kungen. I kyrkan sjunger vi fortfarande ”Hosianna”, för vi hälsar Jesus välkommen. 

Fjärde söndagen i advent

kl 16.00: Gudstjänst i Nathanaelskyrkan
Medverkande är kyrkoherde Kristin Elf och kyrkomusiker Daniel Watkins. Kaffe i kyrkan efteråt.

kl 18.00: Vi sjunger in julen, musikgudstjänst i Österlövsta kyrka
Vi sjunger in julen tillsammans med S:t Olofskören, Ungdomskören och instrumentalister! Under ledning av organist Lukas Arvidsson. Medverkar gör även kyrkoherde Kristin Elf.

Om advent


Under julen firar vi att Gud blev människa

En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Bibeln berättar att det var Gud som föddes som människa, eftersom Gud ville komma närmare mänskligheten.


Adventstjärnorna påminner om Betlehemsstjärnan

Adventsstjärnorna som lyser i många fönster påminner om stjärnan som lyste ovanför stallet i Betlehem där Jesus föddes. Det berättas nämligen, att när han föddes tändes en stjärna på himlen.

Tända ljus lyste upp mörkret

De adventsljusstakar vi har i våra fönster har inte någon koppling till bibeln. De kommer i stället av en gammal tradition, då folk tände ljus i fönstren på juldagens morgon. Det gjorde man för att lysa upp vägen för dem som gick eller åkte till julottan, den gudstjänst som börjar tidigt, innan solen har gått upp.

Händelser i Jesu liv

Under de fyra veckorna i advent läser vi i kyrkan varje vecka nya bibeltexter, som berättar om olika tider och händelser i Jesus liv. 

Första advent: Jesus kommer med frid

Bibeltexterna för första advent handlar om glädje och fest i Jerusalem. Folket hade länge varit förtryckta av romarna, som hade makten, men nu hade de hört att det väntades en ny kung. Äntligen skulle den nya kungen komma!

De sjöng ”Hosianna”, som betyder ”rädda oss”, en hälsningsfras som ofta användes på bibelns tid när man mötte kungen. I kyrkan sjunger vi fortfarande ”Hosianna”, för vi hälsar Jesus välkommen.

Kungen red på en åsna

Folket hade säkert många föreställningar om hur flott den nya kungen skulle vara och hur festligt han skulle resa in i Jerusalem. Men den kung som visade sig vara Jesus red in i staden på en åsna och han talade om fred och frid.

Andra advent: Vad Guds rike är

Den andra söndagen i advent berättar bibeltexterna om Guds rike. ”Guds rike” är något helt annat än de riken – länder – som finns i vår synliga värld. Guds rike har inga gränser eller hinder. Det är i stället ett osynligt rike som kan finnas inom oss och vår värld.

Medan människor med vapen kan försvara åsikter och landgränser, talar Guds rike om den kärlek som kan och vill förändra. Det är en kärlek som blir större och större ju mer vi ger av den och ju mer vi får ta emot.

Tredje advent: Någon visar vägen

Den tredje söndagen i advent berättar bibeltexterna om Johannes döparen. Ibland behövs det människor som går före och som visar andra vägen. En sådan människa var Jesus kusin, Johannes, han som också kallades Johannes döparen.

Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändras som människor. Han banade väg för Jesus, och människorna fylldes av förväntan.

Fjärde advent: Maria får uppdraget att bli mor till Guds son

Maria var en ung kvinna som fick besök av ängeln Gabriel. Gabriel sa till Maria att hon inte skulle vara rädd och berättade för henne att hon skulle bli mamma till Jesus – Guds son. Nu börjar ett nytt kapitel för mänskligheten. Gud blir människa och föds som ett litet barn in i vår värld. 

Kyrkoåret börjar första advent

Kyrkan har en egen kalender, som kallas för kyrkoåret. Kyrkoåret börjar med första advent. Läs mer om kyrkoåret.

Tänd ljus, ett ljus skall brinna för hoppet på vår jord, 
Den skimrande planeten, den stjärna där vi bor. 
När några trotsar mörkret kan framtiden slå rot. 
Ett ljus är tänt för dagen, som vi ser framemot.

Tänd ljus, två ljus skall skina, för kärlek och för tro,    
För dem som river muren och lägger ut en bro.     
När fången får sin frihet och flyktingen ett hem, 
Tänd ljus för dem som gråter, och de som tröstar dem.

Tänd ljus, tre ljus skall flamma för alla som vill slåss 
för det som är rättfärdigt, de söker stöd hos oss.     
Förlora inte modet; trots allt är vi ju ett!  
Tänd ljus och bli en låga för sanning och för rätt.

Nu strålar alla ljusen och lyser på vårt bord, mot timmermannen Jesus, som älskade vår jord  så mycket att han sökte sig bort från himlens ljus och blev ett barn som växer ibland oss: Här är Gud. 

Psalm 856 i Psalmer i 2000-talet