Det händer i allhelgona

Nyhet Publicerad

Allhelgonahelgen består av två dagar, lördagen som kallas Alla helgons dag och söndagen som kallas Alla själars dag. Vi tänder ljus och minns de som lämnat oss. Vem minns du? #taenminut

ALLA HELGONS DAG

På lördagen, Alla Helgons dag, går många till kyrkogården och lägger blommor och tänder ljus för de döda. Men egentligen handlar lördagen inte om döden. Alla helgons dag är precis som det låter en dag tillägnad helgonen. I Svenska kyrkan dyrkar vi inte helgon och vi ber inte till dem. Men människor som i ord och handling visar att Gud lever är förebilder vi kan lära och hämta kraft av. Alla helgons dag handlar om att orka även när livet är tungt.

ALLA SJÄLARS DAG

Alla själars dag, söndagen, är en dag då vi öppet och tydligt möter döden, ett ämne vi annars inte gärna släpper in i våra liv. Vi får tid att stanna upp och hedra, minnas och uppmärksamma de som gått före oss. Namnen på de som avlidit i församlingen sedan förra allhelgonahelgen läses upp under en minnesgudstjänst och vi tänder ljus för de avlidna.

Det händer i allhelgona i församlingen

Torsdag 3 november - lördag 5 november

Alla våra kyrkor har öppet klockan 10.00-16.00. Gravsmycknings-kaffe och försäljning av gravljus i Hedeskoga, Sövestad, Högestad, Baldringe och Bromma kyrkor.

Alla helgons dag lördag 5 november

• Klockan 10.00-15.00*/10.00 - 16.00
    Nya* och Gamla kyrkogården/ Sövestadsbygdens kyrkogårdar
    ÖPPET HUS PÅ KYRKOGÅRDARNA
    Personal från kyrkogårdsförvaltningen och Ystads församling finns på plats för råd och service. Kyrkorådet bjuder på kaffe och korv i bröd. Försäljning av gravljus. På Nya kyrkogården guidad visning av krematoriet.
  • Klockan 10.00 Hedeskoga kyrka
    HÖGMÄSSA: Präst Jan Wenzelberg.
  • Klockan 12.00 Klosterkyrkan
    LUNCHKONSERT I ALLHELGONA: "Dagen i dina händer" Trion Block med "Folkliga koraler". Elin Lundström på sång, Andreas Stigsson på tvärflöjt och slagverk samt Henrik Lundström på gitarr.
    För ett smakprov från förra årets spelning, klicka här.
  • Klockan 15.00 Uppståndelsens kapell
    MUSIKGUDSTJÄNST: Stämningsfull musik med Maria Hjorth på sång, Mattias Hjorth på kontrabas och Florence Rooth på piano. Präst Susanne Keyser.
  • Klockan 17.00 Birgittakapellet, Gamla kyrkogården

Alla själars dag söndag 6 november

• Klockan 11.00 S:ta Maria kyrka
    MÄSSA: ALLA SJÄLARS DAG: Präst Susanne Keyser.
  • Klockan 16.00 Sövestad kyrka
    VESPER TILL AVLIDNAS MINNE: Vi läser upp namnen på de i vår församling som har lämnat oss sen förra allhelgonahelgen. Vi tän-der ett ljus för var och en. Präst Jan Wenzelberg.
  • Klockan 18.00 S:ta Maria kyrka
    VESPER TILL AVLIDNAS MINNE: Vi läser upp namnen på de i vår församling som har lämnat oss sen förra allhelgonahelgen. Vi tän-der ett ljus för var och en. Präst Anna Jerrhag.