Blommor och ett ljusblått hjärta vid en gravsten.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Att vara gravrättsinnehavare

Varför sätter vi ut de gröna skyltarna på kyrkogårdarna? ... och vad innebär det att vara gravrättsinnehavare?

Varför har vi satt ut gröna skyltar?
Varje grav behöver ha aktuella kontaktuppgifter till en gravrättsinnehavare. Om det saknas sätter vi upp gröna skyltar (se bild ovan) som uppmanar er att kontakta kyrkogårdsförvaltningen. 
Gravplatsen skyltas i 2 år och får vi inte kontakt med anhöriga under denna tid kommer gravplatsen återgå till huvudmannen dvs församlingen.

Har du en grön skylt vid den grav du brukar besöka?
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen på tel 0150-77200 - anknytning 2.


.......................................................................................................................................................


Vad innebär det att vara gravrättsinnehavare?
Gravrättsinnehavaren ansvarar för en gravplats i 25 år och ser till att graven bevaras i ett värdigt skick. Innehavaren har rätt att bestämma gravplatsens utseende samt vem eller vilka som ska få begravas i graven.
När 25 år har passerat är det gravrättsinnehavarens rättighet att bestämma om gravrätten ska förnyas i ytterligare 15 år eller återlämnas till begravningsverksamheten.

Om du vill ha hjälp med skötseln av graven så erbjuder kyrkogårdsförvaltningen gravskötsel mot en avgift. Läs gärna mer här om våra gravskötseltjänster.

Överlåtelse av gravrätt
Gravrättsinnehavaren kan av olika skäl, t.ex. ålder, sjukdom eller avlägset boende önska överlåta gravrätten till någon annan person.
I de fall gravrättsinnehavaren avlider, behöver gravrätten överlåtas till annan person eller återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen. Dödsboet är skyldig att inom sex månader anmäla ny gravrättsinnehavare till förvaltningen.

Gravrätten kan överlåtas till annan person, exempelvis arvinge eller närstående släkt till någon som är gravsatt i graven. Den nya gravrättsinnehavaren ska registreras hos oss på kyrkogårdsförvaltningen.


Återlämnande av grav

Den som är gravrättsinnehavare har möjlighet att avbryta gravrättsinnehavet och återlämna gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen. Då övergår ansvaret för graven till oss och gravstenen tas då bort.