På kvällen höll biskopen en kvällsmässa i S:t Petri kyrka, som fylldes av folk, sång och hög stämning. Bl a med hjälp av Kefas Gospel som sjöng under ledning av Mattias Vad Jensen.
Foto: Anna Olsson

Modernt kyrkligt kulturarv lyftes i 50-årsjubilerande S:t Petri i Klippan

Nyhet Publicerad

Den 13 oktober samlades ett trettiotal nyfikna i S:t Petri i Klippan för en eftermiddag med seminarium kring modernt kyrkligt kulturarv i Klippan, Lunds stift och vidare genom hela Svenska kyrkan.

I år fyller S:t Petri kyrka 50 år, en kyrka som vanligtvis får mycket uppmärksamhet och årligen besöks av hundratals arkitekturintresserade från hela världen. Därför passar det extra bra att detta seminarium hålls just i denna kyrka.

Biskop Johan Tyrberg var på plats och säger så här om eftermiddagen. 

Det har varit en spännande eftermiddag. Det är bra att vi ägnar oss åt kyrkobyggnaden som även den är en del av förkunnelsen.

Vad säger biskopen om S:t Petri kyrka?
- Det är en kyrka som är fascinerande på många sätt. Man hittar hela tiden något nytt att upptäcka. 

Carolina Bjermqvist, som arbetar som kyrkoantikvarie vid länsstyrelsen Blekinge har varit med hela eftermiddagen. 

Hur kommer det sig att du valde att komma hit?
- Av många anledningar! Jag har aldrig varit här tidigare men har så klart hört väldigt mycket om S:t Petri. Jag har länge velat se den.

Är du nöjd med dagen?
- Ja absolut. Det var ett jättebra och informativt seminarium om de moderna kyrkobyggnaderna. Det är bra att man tar nya grepp om dem.

Vad tycker du om S:t Petri?
- Helt fantastiskt. Jag har varit i kontakt med en del andra byggnader av Lewerentz och S:t Petri skiljer sig mycket från kapellen på Östra kyrkogården i Malmö t ex som har helt andra ljusinsläpp.

På kvällen höll biskopen en kvällsmässa i S:t Petri kyrka, som fylldes av folk, sång och hög stämning. Bl a med hjälp av Kefas Gospel som sjöng under ledning av Mattias Vad Jensen.

 

Anna Olsson, kommunikatör, Svenska kyrkan i Klippan

Följ firandet på Instagram här.

Unika S:t Petri kyrka i Klippan firas i ett år

S:t Petri kyrka fyller 50 år. Det kommer man att fira på olika sätt under året, med start i juni. Kyrkobyggnaden är unik arkitektoniskt och lockar varje år många intresserade.