Lindö kapell firar 80 år

Nyhet Publicerad

När man nämner Lindö kapells tillkomst måste man i samma andetag också nämna Lindö kyrkliga syförening. Det var nämligen syföreningen som tog initiativet till att bygga upp kapellet från första början.

 Året var 1932. Lindö tillhörde på den tiden S:t Johannes församling. Kyrkoherde David Glimberg var den som tog initiativet tillsammans med sin hustru Svea och fröken Ida Arre. De intresserade bjöds in till diskussion i S:t Johannes gamla prästgård (där Domino nu ligger).

För att kunna genomföra idén bildades en förening av, vad man får förmoda, starka och driftiga damer. Valet föll på att bilda syförening. I en syförening kunde man få tillfälle att träffas kontinuerligt, hantverka tillsammans och ordna försäljning som skulle inbringa fondmedel till det tänkta kapellet. Än idag finns syföreningen finns kvar och är i högsta grad aktiv. Än idag möter vi starka och driftiga damer i syföreningen, som fortfarande samlar in medel som idag skänks till välgörenhet.

–Tyvärr upplever vi att man inte tar syföreningen som fenomen på allvar, säger en av damerna. De sitter 25 samlade vid ett långbord och fikar med hembakat bröd. Några har stickning eller annat arbete med sig. Långbordet är fullt och tar upp hela rummet.

–Om vi blir flera får vi nog slå ut väggen för att utöka långbordet, konstater någon och skrattar.

–Att vi blir lite styvmoderligt behandlade är nog för att vi är kvinnor och för att vi är äldre, säger en av damerna runt fikabordet. Våra intressen tas liksom inte på allvar, det är inte modernt i samhället att bry sig om äldre kvinnor.

–Det sägs att syföreningen är på utdöende, berättar de, men vi blir bara fler och fler.

Den ursprungliga syföreningen samlade inte bara in pengar till att köpa tomt och bygga kapell. Även kapellets inredning är till stor del finansierad av syföreningen – orgel, piano, ljusbärare och kyrkotextilier, ett kapell byggt av folket för folket.

År 1936 stod kapellet färdigt. Det invigdes av dåvarande biskopen i stiftet, som då hette Tor Andrae. Under 70- och 80-talen blev verksamheten för stor för lokalerna. Då tillbyggdes lokalerna för ungdomsverksamhet och församlingshem. Ytterligare ett biskopsbesök fick man 1951 när klockstapeln, byggd av granar som fällts på tomten, invigdes av biskop Torsten Ysander.  

På söndag firar kapellet sitt 80-årsjubileum. Det blir fotoutställning med historiska bilder, vernissage och mingel. Sedan följer en högtidlig jubileumsgudstjänst följt av smörgåstårta. Den som vill är förstås välkommen. Lindö kapell finns för folket, för den som bara är nyfiken eller känner för att komma förbi.