Förtroendevalda 2022-2025

Svenska kyrkans förtroendemannaorganisation i Falu pastorat utgörs av bland annat kyrkofullmäktige, kyrkoråd, församlingsråd och kyrkogårdsutskott. De förtroendevalda fattar beslut kring pastoratets olika verksamheter. Vart fjärde år väljs de förtroendevalda i kyrkovalet.

Kyrkofullmäktige

Kyrkofullmäktige är församlingarnas i Falu pastorat högsta beslutande organ. Ledamöterna är valda av Svenska kyrkan Faluns medlemmar för perioden 2022-2025.

Kyrkorådet

Kyrkorådets uppgift är att fördela resurser i form av personal, lokaler och andra medel. Kyrkorådet består av tolv ledamöter och tolv ersättare, som är valda för perioden 2022-2025, och sammanträder ungefär nio gånger per år.

Kyrkorådets arbetsutskott (AU)

Kyrkorådets arbetsutskott fattar beslut om det fortlöpande arbetet.

Kyrkogårdsutskottet

Kyrkorådets kyrkogårdsutskott ansvarar för pastoratets kyrkogårdar och krematoriet.

Arbetsmiljökommittén (AMK)

Ledamöter i kyrkorådets arbetsmiljökommitté 2022-2025.

Valnämnden

Valnämnden ansvarar för kyrkovalens genomförande.

Församlingsråden

Församlingsrådet är församlingens styrelse. Det består av förtroendevalda som utses av kyrkofullmäktige på förslag från församlingens medlemmar. Tillsammans med församlingspersonalen ansvarar församlingsråden för att församlingens grundläggande uppgifter blir utförda.

Lokalförsörjningsplan

Svenska kyrkan Falun ska kunna utföra sin grundläggande uppgift i lokaler som är ändamålsenliga med en långsiktigt hållbar
resursanvändning. I lokalförsörjningsplanen hittar du kyrkofullmäktiges mål för lokalförsörjningen, en omvärldsanalys, verksamhetens utveckling och lokalbehov, bestånd av mark och byggnader, planerade åtgärder samt en konsekvensanalys. Lokalförsörjningsplanen omfattar både församlings- och begravningsverksamheten. 

Läs lokalförsörjningsplanen här

Sammanträden förtroendevalda Falu pastorat

Så styrs Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka som styrs av folkvalda kyrkopolitiker tillsammans med biskopar, präster och diakoner. Här kan du lära dig mer om hur Svenska kyrkan organiseras och hur beslut fattas.