Kyrkan är ren och nykalkad, ljudanläggningen är på plats och inom kort även mer belysning. – Projektledaren Magnus Rosén, Bröderna Bergströms Bygg och övriga har gjort ett väldigt bra jobb, berömmer Stefan Bergdoff.
Foto: Mona Davidsson

S:t Nikolai är ren och ljus

Nyhet Publicerad Ändrad

S:t Nikolai är åter öppen sedan i slutet av sommaren och ett stort projekt kan bockas av på förvaltningens att göra-lista. En ljusare och renare kyrka möter besökarna och S:t Nikolai är fylld av gudstjänster, musik och aktiviteter.

– Det har varit ett roligt projekt, säger församlingens kanslichef Stefan Bergdoff. Utifrån förutsättningarna, med så många inblandade aktörer, har det gått bra.
Farhågorna var framför allt att tidsplanen inte skulle hålla – den 20 augusti var både konfirmation och vigsel inbokat, och dagen därpå ordinarie högmässa.
– Vissa delar i projektet är beroende av beslut från länsstyrelsen, säger Stefan Bergdoff. Ny komplementbelysning, formgiven av en ljusdesigner, installeras  i slutet på januari, för att inte störa verksamheterna i advents- och juletid.

Ljussystemet är en sak som inte var planerad från början, men kom till i samband med beslutet att hänga om takkronorna.
Även automatisk dörröppning har tillkommit för att öka tillgängligheten. Och rengöring av fönster.
– När allt omkring blev rent och vitt syntes det hur smutsiga fönstren var, säger Stefan Bergdoff. Så de är rengjorda och inoljade – det blev en extra kostnad på cirka 90 000 kronor.
Processen från beslut om renovering till färdigt projekt har tagit drygt två år. Prislappen för hela projektet landar på cirka sju miljoner kronor, där drygt två miljoner täcks av kyrkoantikvarisk ersättning.

Det som besökarna verkligen kommer att upptäcka, är kyrkans nya ljudsystem. Där gjordes en grundlig upphandling med bland annat ett flertal studiebesök runt om i landet, och utformning och placering har skett i samråd med Kulturmiljö Halland.
– Ljudanläggningen är jag extra stolt över, säger Stefan Bergdoff. Det känns väldigt roligt att personer som tidigare haft problem att höra vad som sägs, nu berättat att de uppfattat varje ord. Och musikupplevelserna blir otroligt mycket bättre.

Text: Mona Davidsson

 

Kulturvård är hans jobb

Marcus Fager, byggfirmans platschef i S:t Nikolai, lutar sig nöjt tillbaka i kyrkbänken.
– Det har varit ett väldigt trevligt jobb, summerar han halvåret i kyrkan.
Tidsschemat har hållits, inga obehagliga överraskningar har inträffat och han lämnar en kyrka som är betydligt renare och ljusare än vid årsskiftet.

Halmstadfirman Bröderna Bergströms Byggnads AB har specialiserat sig på kulturbyggnader och äldre hus.
– Vi jobbar nästan uteslutande med kyrkor – och några slott, säger Marcus Fager.
Ungefär 18-20 projekt pågår samtidigt, och han bedömer S:t Nikolai som mellanstort.
– Det var ett stort jobb sett i kvadratmeter, men egentligen inte så mycket eget jobb utöver rengöring, kalkning och skydd.
För församlingarna är det ett stort ansvar, inte minst ekonomiskt, att vårda kyrkorna. Men statusen är överlag god, anser Marcus Fager.
– Jag tycker att kyrkorna numera är väl underhållna, säger han. Allt fler inser att våra 3 500 kyrkor är ett kulturarv – det är våra äldsta byggnader och måste tas om hand, oavsett hur många besökare de har.
När S:t Nikolai åter slog upp portarna möttes besökarna av en betydligt ljusare kyrka, där dessutom inventarier och utsmyckningar är rengjorda. Under månaderna av stängning har bara personer med direkt koppling till projektet tillåtits att komma in.
– Många har varit nyfikna och försökt titta in – och det är klart, alla i stan har en relation till S:t Nikolai. Många minns renoveringen 1988, många passerar förbi varje dag.
Efter slutbesiktningen tog Marcus Fager och hans kolleger semester – och sedan väntar några kyrkor på bohuslänska öar på yttre och inre renovering i höst.

Text: Mona Davidsson

 

Kalkvitt, bruten med gulockra och grönumbra – det är det enkla receptet för väggfärgen i S:t Nikolai. – Vissa ytor har vi fått stryka tio-tolv gånger, det är mer än man brukar behöva, säger Marcus Fager.
Kalkvitt, bruten med gulockra och grönumbra – det är det enkla receptet för väggfärgen i S:t Nikolai. – Vissa ytor har vi fått stryka tio-tolv gånger, det är mer än man brukar behöva, säger Marcus Fager. Foto: Mona Davidsson
Vid slutbesiktningen kontrolleras på plats vad som gjorts och hur arbetet utförts. Eventuella missar noteras, märks ut och åtgärdas. Från vänster Marcus Fager, Jarl Fager, Charlotte Skeppstedt, Stefan Bergdoff, Magnus Rosén och Joakim Eliasson.
Vid slutbesiktningen kontrolleras på plats vad som gjorts och hur arbetet utförts. Eventuella missar noteras, märks ut och åtgärdas. Från vänster Marcus Fager, Jarl Fager, Charlotte Skeppstedt, Stefan Bergdoff, Magnus Rosén och Joakim Eliasson. Foto: Mona Davidsson