Foto: Maria Lundström

Kontraktskonsulenter om yttrandefrihet och inspiration på bokmässan

Nyhet Publicerad Ändrad

Kontraktskonsulenter för konfirmander och unga från Lunds stift samlades i Göteborg härom veckan. Syftet var bland annat att ta del av bokmässans dignande utbud.

Kontraktskonsulenterna Mattias Haglund, Lisa Ekman och Fredrik Nordin hittade mycket användbart på bokmässan.
Tre av Lunds stifts kontraktskonsulenter för konfirmander och unga strålade samman på bokmässan: Mattias Haglund, Lisa Ekman och Fredrik Nordin. Foto: Maria Lundström

Vi har hittat ett lugnt hörn. På mässgolvet nedanför oss ser vi människor myllra fram och vandra från monter till monter. Trion från Lunds stift känner sig inspirerade.

- Det är mycket givande att vara här, tycker Mattias Haglund, präst i Hörby och församlingspedagogerna Lisa Ekman, Karlskrona och Fredrik Nordin, Kristianstad som tankade många nya idéer.

På programmet för kontraktskonsulenterna stod en inledande föreläsning av stiftsprosten Ulf Sjögren följt av en diskussion om yttrandefrihet och ”yttrandemodighet”.

- Det var en bra introduktion till vårt besök på bokmässan vars tema i år är just yttrandefrihet. Det är okej att tycka olika, men vi har ett stort ansvar att vara förebilder både i vår profession och som vuxna som möter unga. Civilkurage och mod behövs, säger Lisa Ekman.

Får vem som helst säga vad som helst?
- Med anspelning på debatten kring den högerextrema tidskriften Nya tiders monter på bokmässan tänker jag att ja, det ska vara tillåtet, men man ska inte låta dessa personer stå emotsagda, påpekar Mattias Haglund. Utifrån predikoperspektiv tycker Mattias att yttrandefrihet är viktig med tanke på de strömningar som finns idag.

- Yttrandefrihet för mig handlar framför allt om att möta människor och föra en dialog. Yttrandefrihet i ett samhälle är inte självklart. Det är viktigt att påminna sig om det, flikar Fredrik Nordin in.

Vad tycker ni om bokmässan?
 - Det finns så mycket att ta in. Alla de kristna bok- och musikförlagen är här. Man kan se och känna på materialet hands on, få nya tankar och uppslag. Vi har en idrottskonfirmation som jag letar lämpligt material till, säger Lisa

- Det är stimulerande att gå runt på mässan. Det är absolut en bra fortbildning, konstaterar Fredrik och fortsätter:

- Vi jobbar mycket med barns och ungas psykiska ohälsa i församlingen. Vi möter många som mår dåligt. Det handlar i snitt om vart åttonde barn. Runt varje barn finns vuxna och syskon. Det gör det till ett stort problem. Jag var precis i en monter och hittade boken ”Ibland finns det inga enkla svar”. Den ska jag läsa.

- Man måste sortera när man är här, men det finns mycket påfyllnad att hämta. Det finns ett väldigt utbud och många i montrarna är ”på” och vill visa vad de har. Jag har valt att ha prästkragen på mig. Det gör att jag får vissa propåer, säger Mattias och ler.

Maria Lundström

Vad är en kontraktskonsulent?

Ett stift är Svenska kyrkans regionnivå. Varje stift är indelat i kontrakt. Kontrakten är ungefär av samma storlek som en kommun. I varje kontrakt finns en person utsedd till kontraktskonsulent med särskilt ansvar för konfirmander och unga.